Samenlevingscontract nodig, ja of nee?

Leestijd: 2 minuten

Als u samenwoont zonder getrouwd  te zijn en u heeft geen geregistreerd partnerschap, dan is via de wet helemaal niks geregeld. Bezittingen en schulden zijn voor ieder apart. Met een samenlevingscontract kunt u laten vastleggen welke spullen (geld en goederen) van u samen zijn. Er kan ook worden aangegeven wat er bijvoorbeeld met de kosten van de woning moet gebeuren als u uit elkaar gaat. 

Wat staat er in een samenlevingscontract?

SamenlevingscontractEr zijn geen verplichte onderdelen voor een samenlevingscontract. U mag dus zelf bepalen wat erin wordt opgenomen. Uw partner moet hier natuurlijk wel van op de hoogte zijn. In een samenlevingsovereenkomst kunt u zaken opnemen over de financiële bijdrage, hoeveel draagt ieder bij aan het huishouden. Het partnerpensioen kan in principe alleen worden gebruikt als er een samenlevingscontract is. Pensioenfondsen accepteren alleen dat er een relatie is als er een contract is opgemaakt. Bij een partnerpensioen gaat het werkgeverspensioen naar de partner als u komt te overlijden. In een samenlevingscontract kunt u ook vast regelen wat er gebeurt als u uit elkaar gaat. Het is niet leuk om over na te denken, maar mocht u toch uit elkaar gaan, dan kan het fijn zijn de afspraken al op papier te hebben staan. Zo hoeft u niet achteraf te bedenken wie wat mee krijgt of wie er in het huis mag blijven wonen.

 

Hoe maak ik een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is niet iets dat u zelf op papier kunt zetten. Hiervoor moet u naar de notaris. Er wordt door de notaris een document gemaakt waar u en uw partner een handtekening opzetten. Een samenlevingsovereenkomst kan in theorie in een dag gemaakt zijn, maar realiteit is dat hier toch wel een paar weken overheen kunnen gaan. U krijgt een conceptversie van de notaris mee, deze moet door beide partners goed worden doorgelezen. U kunt dan nog wijzigingen aanbrengen in de overeenkomst. De notaris maakt, als u akkoord gaat, een definitieve versie welke ondertekend wordt door de partners. Deze akte wordt niet ergens centraal ingeschreven of opgeslagen. Het samenlevingscontract blijft bij de notaris waar u het document heeft laten opmaken.

Hoeveel kost een samenlevingscontract?

Er is geen vaste prijs voor het opstellen van een samenlevingscontract. Dit kan per situatie en notariskantoor verschillen. De hoeveelheid tijd die de notaris nodig heeft om de akte op te maken is een belangrijke factor. De notaris mag zelf zijn uurtarief bepalen, hierdoor kunnen de prijzen flink verschillen voor het opmaken van een samenlevingscontract. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u de notaris vergelijken en gratis offertes aanvragen. Om kosten te besparen kunt u ook vast van tevoren bedenken welke zaken u geregeld wilt hebben in de overeenkomst. Heeft u al een samenlevingscontract, dan kunt u deze ook bij de notaris laten wijzigen. Neem dan de kopie van de huidige overeenkomst mee. Het wijzigen van het samenlevingscontract of het opvragen van een nieuwe kopie, kost ook geld. Hiervoor kunt u ook een goedkope notaris in de buurt vinden op DeGoedkoopsteNotaris.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *