Kosten koper; wat moet ik betalen als ik een huis koop?

Leestijd: 2 minuten

Bij het kopen van een woning staan vaak de letters k.k. vermeld. Dit staat voor kosten koper. Dat houdt in dat de extra kosten bij het kopen van een woning voor de rekening komen van de koper. Dit betekent echter niet dat alle kosten bij het kopen en verkopen van een woning voor de kopende partij zijn.

Welke kosten heb ik als koper?

Bij het kopen van een bestaande woning worden verschillende kosten gemaakt. Niet alle kosten zijn voor de koper. Onder kosten koper vallen de volgende kostenposten:

  • Notariële kosten. De notaris regelt een aantal zaken bij het kopen van een huis. Sommige dingen zijn standaard, andere zaken kunnen per situatie verschillen. Er is dan ook geen vast prijs voor de notaris. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kunnen verschillende notarissen worden vergeleken en gratis offertes worden aangevraagd.
  • Overdrachtsbelasting. Een koper moet overdrachtsbelasting betalen voor de overdracht van een bestaand huis. Deze belasting bestaat uit 2% van de koopsom in 2014.
  • Hypotheekkosten. Denk hierbij aan hypotheekadvies en bemiddelingskosten.
  • taxatiekosten. De kosten voor het bepalen van de waarde van de woning. Voor de aankoop van een woning met een hypotheek is meestal een taxatierapport verplicht. Voor taxatierapporten gelden geen vaste prijzen.
  • kosten voor een bouwkundige keuring. Voor oude woningen kan naast een taxatierapport ook een bouwkundige keuring nodig zijn voor het verkrijgen van een hypotheek. Hierbij wordt gekeken naar de technische aspecten van een woning.
  • kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Tot een bepaald bedrag kan NHG worden aangevraagd via de geldverstrekker of tussenpersoon.
  • Kosten voor een aankoopmakelaar. De makelaar valt buiten de kosten koper. De kosten voor de aankoopmakelaar worden door de kopende partij betaald.

Welke kosten zijn voor de verkopende partij?

De naam kosten koper kan misleidend zijn. De naam doet vermoeden dat alle kosten voor de koper zijn, maar dat klopt niet. De kosten voor een verkoopmakelaar zijn nooit voor de koper. De verkoper moet deze makelaar zelf betalen. Ook het doorhalen van de hypotheek, de wijziging in het kadaster en overige notariële kosten zoals een boedel verdeling aan de verkopende kant, komen voor rekening van de verkopende partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *