Trouwen en huwelijkse voorwaarden

Leestijd: 2 minuten

Iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder kan in principe trouwen. In plaats van trouwen kan ook een geregistreerd partnerschap aangegaan worden. Voor beide vormen geldt dat de partners niet al met iemand anders getrouwd mogen zijn of met een ander een partnerschap hebben. Trouwen kan met of zonder huwelijkse voorwaarden.

Wat is trouwen?

Als twee mensen gaan trouwen dan wordt de relatie officieel vastgelegd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij trouwen en bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap wordt automatische geregeld dat alle bezittingen en schulden door beide partners gedeeld worden. Voordat iemand kan gaan trouwen moet er eerst in ondertrouw worden gegaan zo’n twee weken voor het huwelijk. Bij trouwen en geregistreerd partnerschap moeten minimaal twee getuigen aanwezig zijn.

Niet alles samen delen

Bij trouwen en geregistreerd partnerschap geldt een gemeenschap van goederen. Alle schulden en bezittingen zijn dan van beide personen. Hier kan van afgezien worden door huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden op te laten stellen. Dit zijn documenten waarin wordt vastgelegd wat van wie is. De huwelijkse voorwaarden kunnen voor het trouwen of tijdens het huwelijk opgemaakt worden. Als het tijdens het huwelijk wordt gedaan, moet dit via de rechtbank gebeuren.

Huwelijkse voorwaarden gaan via de notaris

Het opmaken van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden moet bij de notaris gebeuren. Simpelweg met elkaar afspraken maken is niet voldoende en deze zijn niet rechtsgeldig. De notaris maakt de akte voor huwelijkse voorwaarden op en schrijft deze bij in het openbaar huwelijksgoederenregister bij de rechtbank van de plaats waar het trouwen heeft plaatsgevonden. Als de huwelijkse voorwaarden niet worden ingeschreven kunnen de regelingen niet tegen derden worden gebruikt. Voor het opmaken van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kan elke notaris gebruikt worden. De notaris vergelijken in heel Nederland kan kostenbesparend zijn. Via de GoedkoopsteNotaris.nl kunnen gratis offertes worden aangevraagd voor deze en vele andere aktes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *