Samenwonen; alles goed geregeld bij de notaris

Leestijd: 2 minuten

Steeds meer mensen gaan samenwonen zonder dat zij gaan trouwen. Maar bij samenwonen is niet alles net zo goed geregeld als bij een huwelijk. Om mensen bewust te maken van wat er allemaal vastgelegd kan worden bij samenwonen, wordt de Week van het Samenwonen gestart op 24 juni 2013. Samenwonen goed vastleggen doet u in een samenlevingscontract. Wilt u weten of u een samenlevingscontract nodig hebt, doe de SamenlevingsCheck

De Vereniging van Estate Planners in het Notariaat heeft een aantal activiteiten gepland om het samenwonen extra aandacht te geven. De relatie moet goed geregeld worden om onzekerheid en onduidelijkheid te voorkomen. Stel dat samenwonenden uit elkaar gaan, wie krijgt dan het huis of hoe worden de kinderen onderhouden? Wie betaalt wat en wie krijgt wat? Allemaal vragen waarvoor de antwoorden alvast op papier kunnen worden gezet.

Nieuw soort samenlevingscontract

Er is een nieuw samenlevingscontract in de ontwikkeling waarbij partners zelf een invulling kunnen geven. Zo kan er per geval worden vastgelegd wat de toekomstverwachtingen zijn en wat er feitelijk speelt. Hierbij moeten de partijen zelf bewust kiezen voor wat zij laten vastleggen in de samenlevingsovereenkomst. Ook blijft er ruimte voor aanpassingen. Wordt er een kind geboren, dan kan deze worden opgenomen in het samenlevingscontract. Eventueel kan al een ouderschapsplan worden ontwikkeld en alimentatie worden bepaald, mochten de partijen uit elkaar gaan.

Waarom een samenlevingscontract

Partners die samenwonen ontwikkelen niet automatisch bepaalde rechten omdat zij al jaren bij elkaar wonen. Komt een partner te overlijden en er is niks vastgelegd, kunnen bezittingen eindigen bij onbekende familieleden. In principe is er zonder contract geen recht, ook al zijn er tussen beide partners afspraken gemaakt over de afhandeling van de bezittingen en de kinderen. In een testament wordt vastgelegd wat er moet gebeuren met een erfenis na overlijden. In een samenlevingscontract kunnen zaken worden vastgelegd als hoeveel er wordt bijgedragen door elke partner in het levensonderhoud, maar ook wie eigenaar is van de woning.

Goedkoop naar de notaris

Een samenlevingscontract of samenlevingsovereenkomst kan worden opgemaakt bij de notaris of bij een EPN notaris. De tarieven kunnen per notaris flink verschillen. De notaris vergelijken helpt bij het vinden van de goedkoopste notaris in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *