Schenken: Wat zijn mijn mogelijkheden?

Leestijd: 2 minuten

De laatste tijd is er een fikse toename in het aantal schenkingen waar te nemen. Door een wijziging in de regel voor eigen bijdrage AWBZ per 1 januari 2013, is schenken flink populairder geworden. Wie teveel vermogen heeft, moet per 1 januari namelijk meer eigen bijdrage betalen voor het leven in een verzorgingshuis. Veel ouderen onderzoeken de mogelijkheid om een deel van hun vermogen te schenken aan kinderen, kleinkinderen of een goed doel. Wij bespreken met u graag de mogelijkheden.

Mogelijkheden schenking

Afhankelijk van de relatie die u heeft met de persoon waar u aan wilt schenken kunt u een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Voor kinderen en pleegkinderen is dit bedrag vastgesteld op € 5.141 per kind (2013). Heeft u kinderen in de leeftijd 18-40 jaar die u wilt ondersteunen in studiekosten of kosten van een eigen woning? Dan kunt u een eenmalig een belastingvrije schenking doen van € 51.407,-

Wat is een ‘schenking op ‘papier’?

Een schenking op papier is een schenking, waarbij u feitelijk gezien het daadwerkelijk bedrag pas later overmaakt. Geld schenken zonder geld, als het ware. U bepaalt zelf wanneer u het daadwerkelijk bedrag overmaakt. Vaak wordt gekozen dit bedrag over te maken bij overlijden. Het houdt in dat u ervoor zorgt dat de begunstigde van uw schenking een niet opeisbare vordering op u hebben tijdens uw leven. Deze vordering is dan uitvoerbaar zodra u bent overleden.

U betaalt op uw schenking 6 procent rente. Voordeel hiervan is wel dat de ontvanger van de schenking, bijvoorbeeld uw kinderen, straks minder erfbelasting zullen hoeven te betalen. Een ander voordeel is dat het bijvoorbeeld ook mogelijk is uw huis te schenken op papier. De begunstigde hebben dan een vordering op uw huis voor de duur van uw leven. Maar deze vordering is pas opeisbaar als u komt te overlijden. U kunt dan wel in uw huis blijven wonen en de vordering mag u aftrekken van uw vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.

Een schenking op papier is vooral verstandig als u geen contant geld wilt schenken,maar wel onroerend goed of andere zaken die niet direct in geld om te zetten zijn. Een schenking op papier kan het beste worden opgesteld door de notaris om latere discussies te voorkomen.

Schenken aan goed doel

Schenken aan een goed doel kan financieel aantrekkelijk zijn, als u het laat regelen bij de notaris. De Belastingdienst heeft namelijk een ondergrens ingesteld voor de hoogte van schenkbedrag en wanneer dit aftrekbaar is van de belasting. Schenkingen aan goede doelen die u heeft gedaan tot 1% van uw verzamelinkomen zijn zodoende niet aftrekbaar.
Als u hiervan geen last wil hebben, is er een truc. U kunt er namelijk voor kiezen om een zogeheten Periodieke (of lijfrente) schenking te doen aan de ANBI van uw keuze. U laat dan bij de notaris vastleggen dat u minimaal vijf jaar achter elkaar een vast bedrag schenkt. De notaris kan u hierover goed adviseren.

Belasting besparen

Schenken kan niet alleen een direct voordeel opleveren die de schenking ontvangt, maar ook ook op langere termijn. Door te schenken verkleint u namelijk uw erfenis. Hiermee bespaart u voor uw toekomstige erfgenamen een flink deel erfbelasting dat zij zouden moeten betalen over de erfenis. Door te schenken profiteert u ook nog eens van de vrijstellingen voor de schenkbelasting. De ontvanger van de schenking betaalt schenkbelasting over het gedeelte van het bedrag dat boven het vrijgestelde bedrag uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *