Hypotheekrenteaftrek minder erg dan het lijkt

Leestijd: 2 minuten

Ja, de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt en ook bestaande hypotheken krijgen hiermee te maken, maar het is minder erg dan het lijkt. De hypotheekrente wordt beperkt, maar dit wordt gecompenseerd door een verlaging van de loonbelasting.

Vanaf 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek elk jaar met 0,5 procent verlaagd over een periode van 28 jaar. De hypotheekrenteaftrek daalt dan uiteindelijk van 52 procent naar 38 procent gaan in 2041. Deze verlaging moet de staat zo’n 770 miljoen euro opleveren. Om niet alleen geld af te pakken wordt  ter compensatie de loonbelasting verlaagd van 52 naar 49 procent  voor de hoge inkomens en 42 naar 38 procent voor het grootste deel van de Nederlanders.

Geen beperking nieuwe hypotheken

Eerder dit jaar werd een nieuw wetsvoorstel gedaan waarbij hypothekendie na 31 december 2012 worden afgesloten, binnen de gestelde termijn van 30 jaar 100 procent moet worden afbetaald. Dit betreft slechts een voorstel en dit is nog geen wet. Omdat er momenteel veel veranderd is in de Tweede Kamer bestaat de kans dat dit voorstel niet wordt aangenomen. Het is dus mogelijk dat deze beperking niet ingaat op 1 januari 2013. De overdrachtsbelasting is ook verlaagd van 6 naar 2 procent. Hierdoor zijn de aankoopkosten van een huis lager wat positief is voor de huizenmarkt. Dit voordeel samen met de minimale hypotheekrenteaftrek van 38 procent kan ervoor zorgen dat een huis kopen minder eng wordt en er meer mensen dit weer gaan doen.

Toch een huis kopen

Er zijn een heleboel wijzigingen in de planning en het lijkt er niet op dat dit allemaal in 2013 al wordt doorgevoerd. De nieuwe plannen gaan dan waarschijnlijk van start in 2014. Omdat nog niks vast staat kan het verstandig zijn om dit jaar nog een huis te kopen. Zo blijf je de wijzigingen voor zoals bijvoorbeeld het 100 procent aflossen van de hypotheek plan. Bij het kopen van een huisis het belangrijk om te kijken naar extra kosten zoals die voor de notaris. De notaris vergelijken helpt bij het vinden van de goedkoopste notaris in de buurt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *