Verklaring van erfrecht en de bankrekening

Leestijd: 2 minuten

Een verklaring van erfrecht is een document dat wordt opgemaakt na het overlijden van een partner of familielid. Een verklaring van erfrecht geeft aan wie recht heeft op de erfenis van de overledene. Maar als u samen met de overledene een bankrekening heeft, moet u dan ook een verklaring van erfrecht hebben? 

Zonder een verklaring van erfrecht kunt u bijvoorbeeld niet aan het geld komen dat op de naam van de overledene staat. Gaat het om een en/of rekening, dan kunt u in bijna alle gevallen gewoon nog bij het geld komen. Alleen de persoonlijke pinpas of creditcard van de overledene wordt dan geblokkeerd. Toch kan de bank op verzoek de en/of rekening blokkeren, maar dit gebeurt in principe niet vaak. Het geld dat op de bankrekening staat moet onderling door de nabestaanden verdeeld worden. Het erfrecht of een testament is dan wel leidend, het geld kan dan niet zomaar verdeeld worden.

Geld opnemen van persoonlijke rekening

Als het niet om een gedeelde rekening gaat, maar een persoonlijke rekening van een overledene kan er niet zomaar geld worden opgenomen. Het overlijden moet bij de bank worden aangegeven waarna de bank de rekening blokkeert. Wilt u het geld opnemen, dan heeft u een verklaring van erfrecht nodig. De verklaring van erfrecht laat zien dat u wettelijk erfgenaam bent en recht hebt op het geld. Zo’n verklaring van erfrecht kunt u laten opmaken bij de notaris.

Verklaring van erfrecht nodig?

Bent u erfgenaam, dan kunt u de verklaring van erfrecht laten opmaken. Dit doet u bij de notaris. De notaris doet een aantal onderzoeken bij de burgerlijke stand en het centraal testamenten register. Dit doet de notaris om alle erfgenamen te achterhalen en om te controleren of de overledene een testament had. Het opmaken van een verklaring van erfrecht duurt in het algemeen twee weken, maar het ligt aan de situatie of het langer duurt. Ook zijn de tarieven voor het opmaken van een verklaring van erfrecht zeer verschillend. De notaris vergelijken op tarief is dan ook aan te bevelen.

Geen verklaring van erfrecht nodig

Omdat het voor veel mensen lastig is om te bepalen of zij wel of geen verklaring van erfrecht nodig hebben, zijn de banken begin dit jaar tot een overeenkomst gekomen over de regels met betrekking tot de verklaring van erfrecht. Er is geen verklaring van erfrecht nodig als er sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap, er geen testament is en er minder dan 100.000 euro op de bankrekening staat. U moet dus aan deze drie voorwaarden voldoen. Anders is er in de meeste gevallen toch een verklaring van erfrecht nodig. Benieuwd waar de goedkoopste notaris zit voor het opmaken van een verklaring van erfrecht? De notaris vergelijken is snel en makkelijk gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *