Scheiden? Hoe zit het met de alimentatie

Leestijd: 2 minuten

Gaat u scheiden dan vervallen alle regels die tijdens het huwelijk golden. Toch is er een uitzondering en dat is de alimentatie. Als u gaat scheiden blijft de onderhoudsplicht gelden. Dit betekent dat u elkaar financieel moet blijven steunen in de vorm van alimentatie.

Scheiden: De partneralimentatie
Als u na het scheiden een laag inkomen hebt, kunt u gebruik maken van partneralimentatie. Dit is een bedrag dat uw ex-partner aan u moet betalen. De afspraken die u samen maakt over de alimentatie kunnen worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. U kunt bijvoorbeeld afspreken hoe lang de alimentatie betaald moet worden. Maakt u geen afspraken, dan stopt de alimentatie regeling als de wettelijke termijn verstrijkt, de ex-partner overlijdt of als de persoon die alimentatie ontvangt hertrouwt, duurzaam gaat samenwonen of geregistreerd partnerschap aangaat.
Als u gaat scheiden heeft u in veel gevallen ook een akte van verdeling nodig. U kunt de akte opmaken bij de notaris. Een akte van verdeling is nodig als u gaat scheiden en u in gemeenschap van goederen was getrouwd of u samen een koopwoning heeft.

Scheiden: Kinderalimentatie gaat altijd voor
Gaan u en uw partner scheiden en u heeft samen kinderen, dan moet er kinderalimentatie betaald worden aan de ouder die de kinderen verzorgt. Deze vorm van alimentatie moet betaald worden tot het kind 21 jaar is. Kinderalimentatie heeft altijd voorrang op de partneralimentatie. De afspraken moeten door de ouders worden gemaakt en deze worden opgenomen in het ouderschapsplan.

Alimentatie: Welk bedrag moet u betalen?
De bedragen die betaald moeten worden aan alimentatie verschilt per persoon. U maakt samen met uw ex-partner afspraken over de hoogte. Let op dat er rekening gehouden wordt met de draagkracht van de alimentatieplichtige ex. Om een exacte berekening te maken kan het beste een deskundige worden ingeschakeld.

Het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie is ook lastig. Er bestaat geen minimum bedrag voor kinderalimentatie. Er bestaat wel een maximum bedrag, maar dit is afhankelijk van inkomen, het aantal kinderen en de leeftijd van de kinderen. Als u een bedrag afspreekt kan het zijn dat de rechter het bedrag wijzigt. Als de rechter vindt dat het bedrag niet hoog genoeg is om het kind van te onderhouden, zal deze het bedrag aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *