Flex-bv oprichten: Waar moet u op letten?

Leestijd: 2 minuten

Flex-bv oprichten. Vanaf 1 oktober 2012 wordt het oprichten van een bv een stuk flexibeler. Voorheen waren er heel wat regels voor het oprichten van een bv, dit wordt nu wat makkelijker.

Voor het oprichten van een bv moest eerst altijd 18.000 euro op aandelen worden gestort en was er een bankverklaring nodig. Bij een flex-bv is dit niet langer het geval. Bij een flex-bv kan voortaan in de statuten worden vastgelegd dat bepaalde aandelen geen winst mogen ontvangen en dat er op aandelen geen stemrecht kan worden uitgeoefend.

Minder verplicht bij flex-bv
Bij een flex-bv zal niet langer de verplichting hebben om in de statuten een blokkeringsregeling op te nemen. Dit mag natuurlijk wel nog, helemaal als er meerdere aandeelhouders zijn. Een voordeel van de flex-bv is dat elke aandeelhouder een eigen bestuurder kan benoemen. Bestuurders gaan alleen wel meer risisco lopen vanaf 1 oktober. Als de flex-bv in de problemen raakt, wordt de bestuurder verantwoordelijk.

Met ingang van de flex-bv verandert er veel, maar de statutaire regeling van de bv moet ook na 1 oktober nageleefd worden. Denk hierbij aan de inkoop van aandelen en het terugbetalen van aandelenkapitaal. Wat een optie is, is om eerst de statuten te wijzigen bij een notaris om dan de oude regeling om te zetten in een nieuwe.

Notaris als adviseur
De notaris moet steeds meer een adviserende rol op zich nemen. Het is belangrijk om een notaris in te schakelen als u een flex-bv wilt oprichten, maar ook als u al een bv hebt. De notaris kan u helpen bij het gehele proces en aanbevelingen doen. Omdat de tarieven en expertise van notarissen verschillen kunt u de notaris vergelijken. Zo kunt u makkelijk een notaris in de buurt vinden en vrijblijvend een offerte aanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *