Dag van de scheiding, wat doet de notaris

Leestijd: 2 minuten

Vandaag is het de dag van de scheiding. Op 14 september kan er gratis en vrijblijvend advies worden gevraagd over scheiden.

Een scheiding is geen leuke gebeurtenis en kan soms uitlopen tot grote ruzie. Een notaris kan helpen om dit te voorkomen. Er kunnen duidelijke afspraken worden gemaakt met behulp van een notaris over wat er gebeurt bij een scheiding. Hetzelfde geldt voor niet getrouwde stellen, ook zij kunnen afspraken maken samen met een notaris.

Een notaris kan helpen met het regelen van allerlei praktische, juridische en financiele zaken die komen kijken bij een scheiding. Als u gaat scheiden en u heeft minderjarige kinderen dan moet er een ouderschapsplan worden opgesteld, ook kan de notaris helpen bij afspraken over partner- en kinderalimentatie.

Scheiden na geregistreerd partnerschap

Als er sprake is van een geregistreerd partnerschap en u gaat scheiden kan een notaris samen met u en de ex-partner een overeenkomst opstellen. De notaris helpt dan bij de afspraken die worden gemaakt en hoe bijvoorbeeld de boedel wordt verdeeld.

Scheiden na samenwonen

Als u niet getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap heeft, maar wel samenwonen, dan kan de scheiding in principe gebeuren zonder de notaris. Als er een samenlevingscontract is kan deze beëindigd worden. Dit kan de notaris voor u doen. Zijn er kinderen bij betrokken dan kunnen er bij de notaris afspraken gemaakt worden over de kinderalimentatie en een ouderschapsplan. Deze notariele akte heeft executoriale kracht, dat betekent dat het dezelfde waarde heeft als een vonnis van de rechter.

De tarieven van notarissen kunnen flink verschillen. U kunt daarom de notaris vergelijken met andere notarissen in de buurt voor de kosten van scheiden of het opstellen of beëindigen van andere notariële aktes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *