Hypotheek uitschrijven, ja of nee?

Leestijd: < 1 minuut

Mensen met een koophuis die hiervoor een hypotheek hebben afgesloten zijn jarenlang bezig met het aflossen van deze hypotheekschuld. Als eenmaal alles is afgelost kan de hypotheek uitgeschreven worden bij het kadaster. Dit royeren van een hypotheek is echter niet verplicht.

Het royeren van een hypotheek houdt in dat de hypotheek wordt verwijderd uit het hypotheekregister van het kadaster. Door dit te doen verdwijnt de connectie tussen de huiseigenaar en de bank waar de hypotheek liep. Het uitschrijven van de hypotheek kan alleen door een notaris gedaan worden en dat kost geld. Notarissen kunnen erg duur zijn en de prijzen verschillen enorm. Notarissen vergelijken kan helpen bij het vinden van de goedkoopste notaris in de buurt.

Het is echter niet verplicht om de hypotheek te royeren als die geheel is afgelost. Dit is alleen verplicht als het huis wordt verkocht. Dus als er nog jaren in hetzelfde huis gewoond wordt hoeven er geen kosten gemaakt te worden voor het royeren van de hypotheek.

Voordeel hypotheek royeren

Een voordeel van het laten uitschrijven van de hypotheek is dat je zelf een notaris kan kiezen. Bij de verkoop van het huis mag de koper bepalen welke notaris er gebruikt wordt en kunnen de kosten een stuk hoger uitkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *