Huwelijkse voorwaarden; geen rechter meer nodig

Leestijd: < 1 minuut

Sinds 1 januari 2012 is er geen toestemming van een rechter meer nodig voor het aangaan van huwelijkse voorwaarden of het wijzigen hiervan. Hiervoor kan iedereen nu terecht bij een notaris.

huwelijkse voorwaarden

Bij een huwelijk wordt er automatisch getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden van beide personen gedeeld worden. Je bent hier dan samen verantwoordelijk voor. Door huwelijkse voorwaarden aan te gaan kan worden vastgelegd hoe het bezit en inkomen over beide partners wordt verdeeld. Deze voorwaarden kunnen tussentijds aangepast worden. Dit kan nodig zijn omdat de omstandigheden veranderd zijn.

Voorheen kon alleen met toestemming van de rechter de huwelijkse voorwaarden gewijzigd worden. Dit is sinds 1 januari 2012 niet meer het geval. Een bezoek aan de notaris is voldoende om de huwelijkse voorwaarden te wijzigen of om die alsnog te laten opstellen als dat nooit is gedaan. Let wel op bij het kiezen van een notaris. De tarieven verschillen enorm per kantoor en je mag zelf bepalen naar welk notariskantoor je gaat. van tevoren notarissen vergelijken kan een hoop geld besparen.

huwelijkse voorwaarden en schuld

Als de huwelijkse voorwaarden worden aangepast heeft dit geen invloed op eventuele schuldeisers. De schulden die voor de wijziging aanwezig waren blijven staan en daarvoor blijven beide partners hoofdelijk aansprakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *