Erfenis accepteren, ja of nee?

Leestijd: < 1 minuut

Bij overlijden is er sprake van een erfenis. Nu is het in Nederland zo geregeld dat het niet verplicht is om een erfenis te accepteren. Erfgenamen zijn vrij om te kiezen of zij wel of geen erfenis aanvaarden. Hiervoor is een verklaring van erfrecht nodig.

De erfgenamen mogen naast het accepteren van de erfenis dus ook afzien van de gehele erfenis of deze laten afwikkelen als faillissement. Als de erfenis niet wordt aanvaardt, wordt iemand ook niet verantwoordelijk voor eventuele schulden. Let dus goed op bij het accepteren van een erfenis of de schulden niet hoger zijn dan de erfenissen. Het verschil moet namelijk door de erfgenamen worden bijbetaald.

Onverwachte kosten erfenis

Als de erfenis eenmaal is aanvaardt, kan dit niet meer worden teruggedraaid. Zorg er dan ook voor dat er geen onverwachte schulden zijn, zoals de kosten van een hypotheek voor een geërfd huis. Ook moet er erfbelasting worden betaald over de waarde van het huis. Dit soort kosten komen voor rekening van de erfgenamen.

De notaris

Een notaris kan helpen bij het maken van de keuze of de erfenis wel of niet geaccepteerd moet worden. Hij maakt een verklaring van erfrecht voor u op waarin staat of de erfenis wel of niet geaccepteerd is. Een notaris nodig? Vergelijk notarissen en vind een notaris in de buurt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *