Drukte bij notaris door dreigend einde lagere overdrachtsbelasting

Leestijd: 2 minuten

Meer dan de helft van alle notariskantoren ziet afgelopen weken een stijging (+10%) in de aanvragen voor hypotheek- en leveringsakten. Daarmee lijken veel huizenkopers op de valreep nog te willen profiteren van het gunstige tarief van 2% overdrachtsbelasting. Hierdoor betalen consumenten gemiddeld ruim 8.500 euro minder belasting voor hun huis. Op 1 juli 2012 loopt de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2%. af. Aangezien een gemiddeld hypotheektraject vier tot zes weken duurt, hebben geïnteresseerde huizenkopers nog een maand de tijd om de knoop door te hakken. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder vijftig notariskantoren uitgevoerd door de website DeGoedkoopsteNotaris.nl

Uit onderzoek blijkt verder dat bij de helft van de notariskantoren nu al de agenda voor de laatste dagen van juni vol loopt. De akte moet immers strikt vóór 1 juli gepasseerd zijn. Ook op de onafhankelijke vergelijkingssite DeGoedkoopsteNotaris.nl is een stijging van 15% van het aantal offerte-aanvragen voor onroerend goed transacties te constateren. Om de lastminute-beslissers beter van dienst te kunnen zijn, is een aantal notariskantoren voornemens ook in de avonduren en op zaterdag 30 juni open te zijn. Voor de maanden daarna zijn de notarissen minder optimistisch gestemd en zijn er nog nauwelijks afspraken ingepland.

Afgelopen vrijdag deed de Nederlandse Vereniging van Makelaars al een beroep op de regering om zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden over de mogelijke verlenging van de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting. Op 1 juli wordt het tarief weer teruggedraaid naar 6%, maar in het Catshuis wordt hier nog over gesproken. Directeur Peter Ruys van DeGoedkoopsteNotaris.nl: ‘Als de regering van plan is om het tarief weer naar 6% bij te stellen, dan moeten ze dit zo snel mogelijk laten weten. Dan kunnen zoveel mogelijk mensen er nog van profiteren. Een hypotheektraject duurt ongeveer anderhalve maand, dus moet je voor half mei een huis hebben gekocht.’

Uit een onderzoek van DeGoedkoopsteNotaris.nl blijkt dat 86% van de notarissen voor een behoud van het lagere tarief van 2% is. Zij vrezen dat het terugdraaien van de maatregel tot een compleet stilvallen van de huizenmarkt leidt. 14% wil zelfs een complete afschaf van de overdrachtsbelasting.

Ruys: Als de overheid denkt met deze maatregel 1 miljard extra belastinginkomsten te kunnen binnenhalen, komen ze bedrogen uit. Het gevolg is namelijk dat de huizenmarkt compleet tot stilstand komt. Dat is slecht voor de economie en voor de schatkist omdat er daardoor nog veel minder belasting zal binnenkomen dan nu het geval is.’

Vorig jaar besloot de overheid de overdrachtsbelasting van 15 juni 2011 tot 1 juli 2012 te verlagen van 6% naar 2% om een impuls te geven aan de huizenmarkt. Op een gemiddelde koopsom van een huis van circa 214.000 euro, is deze verlaging een kostenbesparing van maar liefst 8.500 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *