Moet ik mijn testament wijzigen?

Grote kans dat u sinds het opstellen van uw testament niet meer hebt gekeken naar de inhoud. Toch is het slim om uw testament eens in de zoveel tijd door te nemen. Uw wensen en situatie zijn waarschijnlijk veranderd in de loop van de jaren. En niet alleen persoonlijke omstandigheden wijzigen, ook de wet wijzigt regelmatig. 

Testament wijzigen

Hoe kan ik mijn testament wijzigen?

Om ervoor te zorgen dat uw erfenis naar de juiste mensen gaat kunt u het testament wijzigen. In een testament kan niet gestreept worden. Vaak kiest de notaris ervoor bij wijzigingen een nieuw testament op te stellen. U legt opnieuw uw wensen vast zodat deze weer aansluiten bij uw huidige situatie. Voor het wijzigen van het testament moet u langs de notaris. Alleen dan zijn de wijzigingen geldig.

Reden om het testament te wijzigen

Er kunnen verschillende redenen zijn om een wijziging in uw testament aan te brengen.

  • Andere, of meer, relaties met erfgenamen die u graag iets wilt nalaten
  • Aanpassingen in de wet. Er zijn nieuwe bepalingen bijgekomen of oude bepalingen gelden niet meer
  • Belastingregels zijn aangepast waardoor u beter kunt kiezen voor andere constructies in uw testament. Denk aan de bijdrage ABWZ of de tijdelijke vrijstelling van belasting bij een schenking tot € 100.000,- aan uw kinderen of kleinkinderen. Lees meer over schenken op papier
  • Uw omstandigheden zijn veranderd
  • Uw erfenis is groter of kleiner geworden
  • U wilt een uitsluitingsclausule opnemen om de ‘koude kant’ uit te sluiten van uw erfenis

Verscheuren of krassen op oude testament?

Als u een testament hebt gemaakt is deze voor altijd geldig. Het verscheuren of weggooien van uw testament is niet voldoende, het testament blijft geldig. Uw testament staat namelijk ook geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister. Wilt u uw testament ongeldig maken, dan moet u uw testament ‘herroepen’ bij de notaris. U laat het document dan nietig verklaren. De notaris zorgt er voor dat het testament niet meer van kracht is. Er wordt dan géén nieuw testament opgesteld. Jouw nalatenschap wordt dan volgens de wettelijke erfregeling verdeeld.

Langs de notaris

Wilt u graag uw testament wijzigen of herroepen? Op DeGoedkoopstenotaris.nl kunt u de tarieven van kantoren door heel Nederland vergelijken, vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en bespaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *