Moet ik mijn testament wijzigen?

Grote kans dat jij sinds het opstellen van je testament niet meer hebt gekeken naar de inhoud. Toch is het slim om jouw testament eens in de zoveel tijd eens door te nemen. Jouw wensen en situatie zijn waarschijnlijk veranderd in de loop van de jaren. En niet alleen persoonlijke omstandigheden wijzigen, ook de wet wijzigt regelmatig. 

Testament wijzigen

Hoe kan ik mijn testament wijzigen?

Om ervoor te zorgen dat jouw erfenis naar de juiste mensen gaat kun je het testament wijzigen. In een testament kan niet gestreept worden. Er wordt daarom een nieuw document opgesteld. Je legt opnieuw je wensen vast zodat deze weer aansluiten bij jouw situatie. Voor het wijzigen van het testament moet je langs de notaris. Alleen dan zijn de wijzigingen geldig.

Reden waarom je het testament wilt wijzigen

Er kunnen verschillende redenen zijn om een wijziging in uw testament aan te brengen.

  • Je hebt andere, of meer, relaties met erfgenamen die u graag iets wilt nalaten
  • Aanpassingen in de wet. Er zijn nieuwe bepalingen bijgekomen of oude bepalingen gelden niet meer
  • Belastingregels zijn aangepast waardoor u beter kunt kiezen voor andere constructies in uw testament. Denk aan de bijdrage ABWZ of de tijdelijke vrijstelling van belasting bij een schenking tot € 100.000,- aan uw kinderen of kleinkinderen. Lees meer over schenken op papier
  • Uw omstandigheden zijn veranderd
  • Uw erfenis is groter of kleiner geworden
  • U wilt een uitsluitingsclausule opnemen om de ‘koude kant’ uit te sluiten van uw erfenis

Verscheuren of krassen op je testament?

Als je een testament hebt gemaakt is deze voor altijd geldig. Het verscheuren of weggooien van je testament is niet voldoende, het testament blijft geldig.Jouw testament staat namelijk ook geregistreerd bij het Centraal Testamentenregister. Wil je jouw testament ongeldig maken, dan moet je jouw testament ‘herroepen’ bij de notaris. Je laat het document dan nietig verklaren. De notaris zorgt er dan voor dat het testament niet meer van kracht is. Er wordt dan géén nieuw testament opgesteld. Jouw nalatenschap wordt dan volgens de wettelijke erfregeling verdeeld.

Langs de notaris

Wilt u graag uw testament wijzigen of herroepen? Op DeGoedkoopstenotaris.nl kan je de tarieven van kantoren door heel Nederland vergelijken, vraag gratis en vrijblijvende offertes aan en bespaar! De kosten voor een testament lopen namelijk van 201 euro tot 749 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *