Een woning splitsen? Hoe en waarom?

Een groot huis op het oog om te kopen, maar wil je de maandlasten verlagen? Of wil jij jouw huis opdelen om te verhuren? Dan moet je vast wel eens hebben nagedacht over het splitsen van een woning. Maar hoe werkt dat precies en wanneer ga je langs de notaris?

splitsingsakte

Hoe kun je jouw woning splitsen?

Je kunt een woning splitsen op twee verschillende manieren. Bouwkundig splitsen en kadastraal splitsen. Als je een appartement wilt opdelen om te verhuren dan splits je bouwkundig. Als je een woning definitief wilt opsplitsen in twee woningen, dan splits je kadastraal. Je hebt in beide gevallen een omgevingsvergunning nodig van de Gemeente als je wilt splitsen.

Wanneer kan splitsen interessant zijn?

Meerdere kleine appartementen verhuren levert vaak meer op dan één groot appartement. Het kan je ook geld schelen als je een woning splitst, omdat deze te groot is voor jou om in te wonen. Wanneer de woning gesplitst wordt zal het je schelen in de maandlasten.

Wat zijn de nadelen?

Door woningsplitsing komen er meer mensen te wonen op hetzelfde oppervlak. Dat kan geluidsoverlast veroorzaken, maar bijvoorbeeld ook een tekort aan parkeerplaatsen. Het kan er ook voor zorgen dat de waarde van de woning omlaag gaat, omdat er bijvoorbeeld meer huurders in de buurt komen wonen en huurwoningen trekken een andere doelgroep. Dit kan allemaal invloed hebben op de waarde van de woning en op de omringende woningen. Om die reden wordt de Gemeente en de VvE er bij gehaald om de vergunning af te geven.

Wanneer naar de notaris?

Als je een splitsingsvergunning hebt verkregen van de Gemeente (en van de VvE in het geval van een appartementencomplex) en je wilt jouw pand splitsen dan is het tijd om naar de notaris te gaan. Je moet nu namelijk de splitsingsakte wijzigen. De notaris stelt een notariële splitsingsakte op waarbij op de plattegrond van het pand precies de grenzen worden aangegeven. Wanneer je een appartement koopt, ontvang je naast een eigendomsakte ook altijd een splitsingsakte. In een splitsingsakte staat hoe een gebouw is opgedeeld in appartementen. In de splitsingsakte zit een splitsingstekening en een splitsingsreglement. De notaris zal de splitsingsakte en de splitsingstekening inschrijven bij het Kadaster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *