Ontbindende voorwaarden in koopovereenkomst, hoe werkt dat?

Wanneer je een woning hebt gevonden moet je een koopcontract gaan tekenen bij de notaris. Je kunt in dit koopcontract ontbindende voorwaarden laten opnemen. Je kunt deze op laten stellen door de notaris om nog van de koop te kunnen afzien als je de hypotheek bijvoorbeeld niet rondkrijgt. De drie belangrijkste ontbindende voorwaarden noemen we hier.

koopovereenkomst

  1. Onder voorbehoud van financiering

Wanneer u nog niet zeker weet of u de financiering van de hypotheek rondkrijgt voor de afgesproken datum kun je de voorwaarde ‘onder voorbehoud van financiering’ opnemen.

Uit onderzoek in juni 2018 in opdracht van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken blijkt dat maar 2 procent van de huizenkopers het financieringsvoorbehoud achterwege laat om de kans te vergroten dat ze woning krijgen. Dat is goed nieuws in een gespannen huizenmarkt.

Per 1 februari 2018 is deze ontbindende voorwaarde standaard opgenomen in de koopovereenkomst. Het blijft nog steeds mogelijk er van af te zien, alleen moet dat nadrukkelijk worden doorgestreept in het modelcontract. Verwijderen mag niet.

2. Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring laat u uitvoeren als u het huis dat je wilt kopen wilt laten inspecteren op (verborgen) gebreken. Met de voorwaarde ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’ geeft u een maximaal bedrag aan dat u kwijt wilt zijn aan alle herstelwerkzaamheden. Wordt het toch een stuk duurder, dan kunt u door deze voorwaarde nog van de koop afzien of opnieuw onderhandelen met de verkopers.

Vaak worden bouwkundige keuringen gedaan bij oudere huizen. Bij huizen van voor 1945 neemt ongeveer de helft van de kopers bouwkundige keuring op, blijkt uit onderzoek.

Per 1 februari 2018 is deze voorwaarde standaard opgenomen. Het blijft nog steeds mogelijk er van af te zien, alleen moet dat nadrukkelijk worden doorgestreept in het modelcontract. Verwijderen mag niet.

3. Onder voorbehoud van NHG

Wanneer u een huis koopt onder de 265.000 euro komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG (de Nationale Hypotheek Garantie). U heeft dan onder andere een rentevoordeel. U kunt een voorwaarde opnemen om nog van de koop af te zien als u toch niet in aanmerking komt voor NHG.

Ontbindende voorwaarden verkoper

Er zijn niet alleen ontbindende voorwaarden voor de huizenkoper, maar ook voor de huizenverkoper. Bijvoorbeeld een voorwaarde dat de koop niet door kan gaan als de huizenkoper nog een restschuld heeft bij de huidige woning en deze nog niet gefinancierd heeft.

Er zijn natuurlijk nog meer situaties denkbaar waarin je zou willen afzien van de verkoop. Bespreek deze met je notaris.

Voorwaarden bespreken en opstellen

Je kunt de voorwaarden voor de koopovereenkomst opstellen bij de notaris. Kijk bij het kiezen van de notaris niet alleen naar de dichtstbijzijnde. Notarissen mogen namelijk hun eigen tarieven bepalen. De kosten voor een koopovereenkomst variëren van ongeveer 200 tot 900 euro!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *