Besloten te gaan scheiden? Wat komt er op je af?

Het aantal aanvragen van scheidingen neemt na de zomervakantie flink toe. Tijdens de zomervakantie zit je meer op elkaars lip, maar vaak hebben mensen het besluit om te scheiden al genomen voor de zomervakantie! Wat staat je dan eigenlijk te wachten? scheiden

Financiële gevolgen scheiden

Als je wilt gaan scheiden moet je goede afspraken maken over bijvoorbeeld een eventueel koophuis of alimentatie als je kinderen hebt. Wat moet je allemaal geregeld hebben?

Akte van verdeling

Met behulp van een akte van verdeling worden de gemeenschappelijke spullen op een eerlijke manier verdeeld. Een akte van verdeling heeft u nodig wanneer u gaat scheiden en u:

Wanneer heb je een akte van verdeling niet nodig?

Indien jullie samenwoonden en het huis maar op één naam stond, is een akte van verdeling niet nodig. Het huis blijf dan vanzelfsprekend eigendom van de persoon op wiens naam het stond. Als er in de huwelijkse voorwaarden was opgenomen dat het huis van één persoon was, dan is het ook niet nodig. Als jullie het huis gaan verkopen dan is er ook geen akte van verdeling nodig.

Echtscheidingsconvenant

In een echtscheidingsconvenant worden de gevolgen van de scheiding vastgelegd, vaak door de advocaat. In het geval van partneralimentatie is dit document ook van belang voor je hypotheek aangezien het je maximale hypotheek beïnvloedt.

U bent niet verplicht een echtscheidingsconvenant op te laten stellen. U kunt ook zelf afspraken vastleggen in een document.

Partneralimentatie

Als u na het scheiden een laag inkomen hebt, kunt u gebruik maken van partneralimentatie. Dit is een bedrag dat uw ex-partner aan u moet betalen. De afspraken die u samen maakt over de alimentatie kunnen worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. U kunt bijvoorbeeld afspreken hoe lang de alimentatie betaald moet worden. Maakt u geen afspraken, dan stopt de alimentatie regeling als de wettelijke termijn verstrijkt, de ex-partner overlijdt of als de persoon die alimentatie ontvangt hertrouwt, duurzaam gaat samenwonen of geregistreerd partnerschap aangaat.

Ouderschapsplan

Heeft u minderjarige kinderen? Dan moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan afspraken over de opvoeding van de kinderen.

Testament

Wanneer u een testament heeft is het verstandig om die eens te laten bekijken door een notaris nadat u gescheiden bent. U kunt uw testament laten aanpassen waardoor uw ex-partner geen aanspraak meer kan maken op een gedeelte van uw erfenis.

Voogdij

Wie zorgt er voor uw kinderen als u komt te overlijden? Als dit niet is vastgelegd dan bepaalt de rechter dat. Als u de voogdij laat vastleggen door een notaris dan heeft u de mogelijkheid om specifieke wensen over de opvoeding toe te voegen.

Bezoek de notaris

Als jullie besloten hebben te gaan scheiden is het dus handig om een bezoekje te brengen aan de notaris. Vergelijk wel eerst alle tarieven van notarissen. Zij mogen hun eigen tarieven bepalen, dus de kosten kunnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *