Neem de regie tijdig in handen: stel een levenstestament op

Als u zelf niet meer in staat bent om doordachte beslissingen te nemen, door bijvoorbeeld ziekte of medicijngebruik, dan wordt u ‘wilsonbekwaam’ verklaard. U mag dan geen beslissingen meer nemen op bijvoorbeeld financieel of medisch gebied. In een levenstestament legt u nu uw wensen vast voor het geval u later niet meer in staat bent zelfstandig te handelen. De notaris kan u hierover adviseren.

levenstestament

Een levenstestament

Een levenstestament is een akte waarin u een aantal persoonlijke wensen vastlegt in het geval u niet meer in staat bent zelfstandig te handelen. Dit kan bijvoorbeeld door een ongeval, een ziekte, rouw of medicijngebruik. In een levenstestament kunt u één of meerdere personen aanwijzen die u vertrouwt. Deze personen kunnen dan namens u bepaalde zaken regelen.

Levenstestament wijzigen

Het levenstestament kunt u op ieder moment wijzigen, mits u wilsbekwaam bent. U moet dus in staat zijn zelf beslissingen te maken. Voor het vaststellen van wilsonbekwaamheid wordt er gevraagd of u in eigen woorden kunt uitleggen wat u wilt regelen en waarom.

Niets geregeld en wilsonbekwaam?

Wanneer u wilsonbekwaam wordt bevonden en er is geen levenstestament opgesteld dan krijgt u te maken met de kantonrechter. Een bewindvoerder of curator wordt dan verantwoordelijk voor financiële zaken. Voor medische zaken kunnen uw ‘wettelijke vertegenwoordigers’ helpen. Dit zijn vaak uw partner of familie. Is er geen vertegenwoordiger? Dan kan de rechter een mentor aanstellen.

Neem de regie in handen

Neem daarom tijdig de regie in eigen hand om alles volgens uw wensen en behoeften vast te leggen in een levenstestament. U kunt op DeGoedkoopsteNotaris.nl tarieven van notarissen vergelijken. Notarissen mogen hun eigen tarieven bepalen. Mocht u nog andere vragen hebben dan kan u bellen naar 088 2424 611.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *