Een garagebox of stuk grond kopen

Voor de auto, fietsen, hobbygereedschap of simpelweg gewoon om wat extra spullen op te slaan, een garagebox kan een praktische oplossing zijn voor al die bezittingen waar je thuis niet genoeg ruimte voor hebt. Voor de aankoop van een (extra) garagebox of bijvoorbeeld een stuk grond, moeten er alleen wel een aantal notariële zaken geregeld worden.

Garagebox kopen

Verschillende stappen bij de aankoop

Het proces van het kopen van een garagebox of stuk grond kan je vergelijken met het kopen van een huis. Het grootste verschil is dat er bij een garagebox niet altijd een hypotheek afgesloten hoeft te worden. Bij het kopen van een huis is dit meestal wel het geval.

Vanaf het moment dat je  een geschikte box of stuk grond  hebt gevonden en de verkoper  bereid is om deze aan jou te verkopen, moeten er enkele stappen doorlopen worden. Denk hierbij aan:

  • het opstellen van de koopovereenkomst.
  • het opstellen van de voorwaarden.
  • de keuze voor een eventuele waarborgsom.

De koopovereenkomst

De overeenkomst die jij met de verkoper hebt gesloten, leg je vast in het koopcontract. In het contract staat wat er voor welke prijs verkocht wordt. Ook worden er voorwaarden opgenomen in het koopcontract. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een van de partijen op het laatste moment afziet van de koop? Overige zaken die ook in de koopovereenkomst staan zijn:

  • een eventuele waarborgsom, het bedrag wat de verkopende partij ontvangt als de koper van de koop afziet. Wil je dit liever niet zelf betalen, dan kan je kiezen voor een
  • de uiterlijke leverdatum.
  • welke notaris de grond gaat leveren.
  • de ontbindende voorwaarden.

Deze overeenkomst kan je samen met de koper opstellen. Laat je de afspraken liever vastleggen in een notariële akte? Stel de koopovereenkomst dan samen op met de notaris, dat kan al vanaf € 100.

De leveringsakte

Met het opstellen van de koopovereenkomst is het proces nog niet compleet. Nadat er een leverdatum gekozen is, moet er ook een afspraak met een notaris gemaakt worden voor de overdracht. De notaris is namelijk degene die jou officieel tot nieuwe eigenaar kan benoemen.

“Let op: notarissen zijn vrij in het bepalen van hun tarieven, vergelijk altijd de verschillende notariskantoren op DeGoedkoopsteNotaris.nl

De notaris registreert jouw nieuwe aankoop in het Kadaster. Hiermee komt het op jouw naam te staan en ben jij officieel de nieuwe eigenaar.

De overdrachtsbelasting

Vaak wordt er vanuit gegaan dat de overdrachtsbelasting voor een garagebox gelijk is aan die van een huis. Bij woningen betaal je in 2017 2% overdrachtsbelasting. Maar omdat een garagebox of een stuk grond meestal niet aan het huis vast zit, valt de grond onder onroerende zaken. Voor een garagebox of een stuk grond betaal je in 2017 dus 6% overdrachtsbelasting.

Notariskosten garagebox of stuk grond

Om officieel eigenaar te worden van de nieuwe garagebox of het stuk grond moet je naar de notaris. De tarieven die notariskantoren vragen voor de aktes lopen fors uiteen. Zo betaal je bij de ene notaris bijvoorbeeld € 300,- en bij de andere € 900,-. Voorkom dat je te veel betaalt en vergelijk eerst de tarieven op DeGoedkoopsteNotaris.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *