Heb ik een verklaring van erfrecht nodig?

Wanneer een naaste komt te overlijden heb je natuurlijk al genoeg aan je hoofd. Vaak wordt er door instanties zoals de bank of een verzekeringsmaatschappij ook nog gevraagd om een verklaring van erfrecht. Wat is een verklaring van erfrecht? En waarom hebben de erfgenamen dit nodig? In dit blog lees je meer over wat een verklaring van erfrecht nou eigenlijk is en of je er wel of niet een nodig hebt.

Verklaring van erfrecht

Wat is een verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht is een document waarin staat wie er overleden is, wie de erfgenamen zijn en of er een testament is. Met deze verklaring kunnen erfgenamen aantonen dat ze ook daadwerkelijk recht hebben op het nalatenschap van de overledene. Wanneer er gevraagd wordt om een verklaring van erfrecht, is het verplicht deze bij een notaris te laten opstellen.

Geen verklaring nodig

De bank bepaalt of je een verklaring van erfrecht nodig hebt. Als iemand overlijdt mag de bank de rekeningen op naam van de overledene blokkeren. Als erfgenamen de rekening toch willen gebruiken hebben ze deze akte nodig. De bank mag echter niet een zogenaamde en/of rekening blokkeren. Alleen als men de tenaamstelling van een en/of rekening wil wijzigen is een verklaring van erfrecht nodig.

Of de verklaring nodig is, hangt af van de situatie. In de volgende gevallen is alleen de akte van overlijden voldoende:

 

  • Er is nog een langstlevende echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner.
  • Er geen testament is.
  • Het saldo op de rekeningen bij elkaar niet hoger dan €100.000,- is

Notaris

Voor een verklaring van erfrecht moet je naar de notaris. Je bent vrij in je keuze voor een notaris.
Het is dus niet verplicht te kiezen voor de notaris die het testament destijds heeft opgemaakt.

Om de verklaring op te kunnen maken moet de notaris het een en ander uitzoeken. Alle erfgenamen moeten bijvoorbeeld opgezocht worden. Omdat sommige erfgenamen niet altijd even makkelijk te vinden zijn, kan het soms wel een paar maanden duren voordat de notaris de verklaring van erfrecht kan afgeven.

 

Houd er dus rekening mee dat de notaris in sommige gevallen meer tijd nodig heeft!

 

De notaris heeft de volgende documenten nodig:

  • Een kopie van de akte van overlijden
  • Een lijst van namen en adressen van de erfgenamen
  • Kopie van het trouwboekje
  • Geldige legitimatiebewijs van de erfgenamen
  • Eventueel afschrift testament, voorwaarden van huwelijk, partnerschap of samenlevingscontract

Wat zijn de notariskosten?

De notariskosten voor het opstellen van de verklaring van erfrecht verschillen per kantoor. Zo betaal je bijvoorbeeld bij het ene kantoor €185,- en bij het andere € 849,-. Om te voorkomen dat je te veel betaalt, vergelijk je op de website van DeGoedkoopsteNotaris.nl de notaristarieven door heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *