“Is het mogelijk om mijn hypotheek zelf over te sluiten?”

Als je een hypotheek hebt dan komt er een moment dat je je hypotheek wilt oversluiten. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je rentevastperiode afloopt of dat je een aantrekkelijk rentepercentage hebt gezien. Voor het oversluiten van je hypotheek hoef je niet meer naar de bank. Je kan je hypotheek nu ook zelf oversluiten. Wij leggen het je uit zodat je er helemaal klaar voor bent!

Oversluiten

Wat houdt het oversluiten van je hypotheek in?

Het oversluiten van een hypotheek houdt in dat je de hypotheek die je nu hebt inlost. Door deze inlossing worden de voorwaarden van je hypotheek gewijzigd of vervangen. Het oversluiten van je hypotheek kan je regelen bij je huidige geldverstrekker, maar je kan er ook voor kiezen om je hypotheek bij een andere partij over te sluiten. Daarnaast is het mogelijk om je hypotheek over te sluiten naar NHG.

 

Op welk moment sluit je je hypotheek over?

Het oversluiten van je hypotheek kan op verschillende momenten. De meest voorkomende zijn als:

  • Je rentevastperiode afloopt;
  • Je je huis wilt verbouwen;
  • Het voordeliger is om over te sluiten doordat de maandlasten dan lager zullen worden.

Destijds heb je met je huidige geldverstrekker een rentevastperiode afgesproken. Als deze periode afloopt kan je je hypotheek gaan oversluiten. Het is ook mogelijk om je hypotheek al voor het einde van de rentevastperiode over te sluiten, omdat je dankzij lagere rente, lagere maandlasten zult krijgen.

 

Wat kost het oversluiten van je hypotheek?

Als je je hypotheek gaat oversluiten, krijg je met verschillende kosten te maken. Deze kosten kunnen aardig oplopen, maar het is goed mogelijk dat oversluiten je op de lange termijn geld gaat opleveren. Bereken of oversluiten voor jou interessant is of niet. Je kan met onderstaande kosten rekening houden:

  • Boeterente die je (eventueel) aan je huidige geldverstrekker moet betalen. De hoogte van de boeterente hangt af van de huidige rente in vergelijking met de rente die jij betaalt, en de resterende looptijd van je rentevastperiode;
  • Taxatiekosten voor het NWWI gevalideerde taxatierapport;
  • Notariskosten voor het passeren van de hypotheekakte en de leveringsakte;
  • Advies- of bemiddelingskosten voor het afsluiten van de hypotheek.

Je kan veel geld besparen door je hypotheek zelf over te sluiten en te kiezen voor een notaris met gunstige tarieven. Notarissen kunnen namelijk hun eigen tarieven bepalen waardoor het kan zijn dat je bij de een veel meer betaalt voor de hypotheek- en leveringsakte, dan bij de ander. Vergelijk via DeGoedkoopsteNotaris notarissen bij jou in de buurt en vraag een aantal offertes aan. Dan weet je dat je altijd goed zit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *