Dalende rentetarieven door toenemende concurrentie

Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor alle huizenkopers! Door toenemende concurrentie op de hypothekenmarkt verlagen hypotheekaanbieders opnieuw hun rentetarieven.
En de verwachting is dat de concurrentie alleen groter zal worden

Woning1024x768

Nieuwe aanbieders

De drie grote banken, met een aandeel van 85% in de hypotheekmarkt, wisten lange tijd flinke marges op de afgesloten hypotheken te behalen.
Deze marges zijn echter flink teruggelopen het afgelopen jaar doordat nieuwe aanbieders zijn toegetreden op de hypotheekmarkt, waaronder buitenlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

Zo heeft Argenta (Belgische bank) op dit moment de laagste rente. Daar kun je voor 2 procent een hypotheek afsluiten met een looptijd van tien jaar.

Vooral de hypotheken met langere vaste looptijden laten een rentedaling zien. Denk hierbij aan de rente van tien of twintig jaar vast.

Verzekeraars en pensioenfondsen

Naast de buitenlandse banken vormen ook verzekeraars en pensioenfondsen nieuwe concurrentie voor de banken. Zij beleggen steeds vaker hun geld in hypotheken doordat dit hun een stabiel rendement oplevert. Volgens een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars (VvV) is dat precies waar verzekeraars naar op zoek zijn.

Concurrentiestrijd

De bestaande banken zijn niet blij met deze ontwikkeling. Zij verliezen marktaandeel en volgens de banken hoeven verzekeraars en pensioenfondsen aan veel minder strenge kapitaaleisen te voldoen en dat geeft ze een financieringsvoordeel.

Financieel topman Bert Bruggink van Rabobank: ”Als het zo doorgaat overwegen we helemaal te stoppen met het verstrekken van hypotheken. Dan gaan we alleen nog bemiddelen voor de koper en moeten ze de hypotheek maar afsluiten bij een verzekeraar of pensioenfonds. Wij strijken dan een vergoeding op voor bemiddeling”.

Volgens de VvV-woordvoerder is de kritiek van de Rabobank niet terecht. “Banken hebben juist een groot voordeel bij hypotheken met NHG-garantie. En het merendeel van de hypotheken heeft NHG”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *