Simpelere regels voor de afwikkeling van een buitenlandse erfenis

Vanaf 17 augustus 2015 worden de ingewikkelde en tijdrovende regels voor de afwikkeling van een buitenlandse erfenis versoepeld. Tenminste, voor het grootste deel van de lidstaten van de EU. Engeland, Ierland en Denemarken zijn een uitzondering op deze regeling.

Notaris2592x1944

Grensoverschrijdende erfenis

Op dit moment is het nog steeds behoorlijk lastig om te erven als je in een ander land woont dan degene waarvan je erft of als er spullen die jij erft in een ander land staan. Is dit het geval? Dan spreken we van een grensoverschrijdende erfenis. Het regelen van zo’n grensoverschrijdende erfenis kost veel tijd en er zitten een hoop strenge procedures aan vast. Maar vanaf 17 augustus worden de regels van één land toegepast op de afwikkeling van de erfenis.

Voordelen

Afgezien van het feit dat het een hoop tijd en gedoe scheelt, kan je straks ook een Europese erfrechtverklaring van de notaris krijgen. Hiermee kan je in alle lidstaten (op de eerder genoemde landen na) aantonen dat je erfgenaam bent, zonder daar verdere moeite voor te doen. Stel, degene waarvan jij erft, heeft een bankrekening in Nederland en in Spanje, dan hoef je alleen maar je Europese erfrechtverklaring te laten zien en je hebt ook toegang tot de Spaande rekening. En wil je een erfenis verwerpen of aanvaarden? Dan hoef je daarvoor niet meer naar het buitenland toe om die verklaring af te leggen, maar je kunt gewoon in Nederland blijven om dit te regelen.

Kosten afwikkeling erfenis

Vaak heb je bij de afwikkeling van een erfenis een notaris nodig. Bijvoorbeeld voor een verklaring van erfrecht. De kosten hiervan kunnen alleen erg uiteenlopen. Iedere notaris kan namelijk zijn eigen tarieven bepalen en daarom is het handig om de prijzen eerst te vergelijken. Met de vergelijker op DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je snel en gratis de goedkoopste notaris bij jou in de buurt. Vergelijk, en vraag vandaag nog een gratis offerte op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *