Schenken aan je kleinkinderen

Opa’s en oma’s verwennen hun kleinkinderen graag. Een beetje geld hier, een beetje geld daar en misschien wordt er zelfs een spaarrekening geopend. Dat is hartstikke lief en heerlijk voor het kleinkind, maar houd er rekening mee dat je maar tot een bepaald bedrag gratis geld mag geven per jaar. Oftewel: je mag maar tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken.

Vrienden1600x1200

GELD SCHENKEN

Jaarlijks wordt er een bedrag vastgesteld wat maximaal geschonken mag worden zonder dat je er belasting over hoeft te betalen.In 2015 is het bedrag wat je aan je kleinkind mag schenken vastgesteld op 2.111 euro. Ga je daar overheen, dan moet je belasting betalen. Dit bedrag geldt per kleinkind, dus je mag aan ieder kleinkind 2.111 euro schenken. Houd er rekening mee dat sparen voor je kleinkind ook onder schenken valt.

Schenken op papier

Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt schenken. Je kunt het geld gewoon handje contantje geven, maar je kunt ook een papieren schenking doen. Een papieren schenking wil zeggen dat je het geld niet direct geeft, maar een bedrag op papier vast laat leggen bij de notaris en je kleinkind krijgt het geld op een moment waarop jij wil dat je kleinkind het krijgt. Vaak gebeurt dit na het overlijden van de grootouder. Houd er rekening mee dat je over een schenking op papier rente betaalt. Een schenking op papier wordt namelijk als schuld van de grootouder gezien aan het kleinkind. Jaarlijks bedraagt de rente minimaal zes procent.

Schenken onder bewind

Een andere mogelijkheid is schenken onder bewind. Als je onder bewind schenkt, zorg je ervoor dat je misschien-ietwat onverantwoorde kleinkind het geld niet in één week verbrast aan winkelen of uitgaan. Het kind krijgt dan namelijk niet zelf het geld, maar iemand anders bewaakt het geld. Dat kan jij zelf zijn, maar er kan ook iemand anders voor aangesteld worden. Wil je kleinkind het geld hebben dan kunnen jullie samen overleggen of het bestedingsdoel gepast is, of dat het geld misschien op een spaarrekening komt te staan en het pas op een bepaalde leeftijd vrij komt.

Clausules opnemen in de schenkingsakte

Wil je je kinderen graag geld schenken, maar onder een paar voorwaarden? Wil je bijvoorbeeld niet dat de partner van je kleinkind ook recht heeft op het geld? Of wil je de schenking terugtrekken indien nodig? Dan kunnen er aparte clausules opgenomen worden in de schenkingsakte. Voor het op laten maken van een schenkingsakte of voor een schenking op papier moet je naar de notaris.

Kosten schenkingsakte

De kosten van een schenkingsakte verschillen per notaris. Iedere notaris mag zijn eigen prijzen bepalen. Zo betaal je bij de ene notaris 180 euro en bij de andere notaris 700 euro om te schenken. Die verschillen zijn enorm en daarom is het verstandig om de prijzen te vergelijken. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je snel en makkelijk notarissen vergelijken en gratis offertes opvragen. Zo vind je de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *