Onwetend schulden erven. Dat moet anders!

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil mensen te hulp komen die een schuld erven. Dit meldde de Telegraaf. Op dit moment zijn er nog te weinig mensen op de hoogte van het feit dat zuiver aanvaarden inhoudt dat je onvoorwaardelijk erft. Daarnaast weten veel erfgenamen ook niet dat ze automatisch zuiver aanvaarden op het moment dat ze bijvoorbeeld spullen van de overledene gaan opruimen. Dit kan vervelende gevolgen hebben indien degene van wie je erft, schulden heeft. Als erfgenaam neem je dan namelijk automatisch deze schulden op je zonder dat het de bedoeling was.

IMG_0161

 

Schulden erven

 Het zuiver aanvaarden van een erfenis houdt in dat je de erfenis zonder voorbehoud accepteert. Dit kan je vast laten leggen bij een notaris, maar je erft ook als je je gedraagt als erfgenaam. Alle schulden die de overledene heeft, neem jij dan op je. Minister van der Steur wil graag dat er pas sprake is van zuivere aanvaarding als de erfgenaam spullen van de overledene gaat verkopen. Erfgenamen zijn namelijk niet voldoende op de hoogte van de gevolgen van erven en komen daardoor geregeld in de problemen. Daarom wil minister van der Steur graag dat er een wijziging plaatsvindt in het erfrecht zodat erfgenamen hun geld beter kunnen beschermen tegen een onverwachte schuld.

Aparte clausule

Minister van der Steur wil ook graag dat er een aparte clausule komt voor erfgenamen die na het accepteren van de erfenis met een onverwachte schuld te maken krijgen. Dit kan voorkomen als degene die de erfenis achterlaat een onrechtmatige daad heeft gepleegd en hierdoor schadeplichtig is. Dus bijvoorbeeld als hij ooit iemand heeft aangereden en daar nog schadevergoeding voor moet betalen. Als het aan minister van der Steur ligt, moet de erfgenaam een verzoek bij de kantonrechter in kunnen dienen om het eigen vermogen te beschermen.

Heb je vragen over erven? Of heb je een verklaring van erfrecht nodig? Een notaris kan je hierbij helpen. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl vind je snel de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *