Een erfenis aanvaarden of verwerpen; wat kost dat nou?

Leestijd: 2 minuten

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar erven is niet altijd gratis. Eerder schreven wij al over het aanvaarden en verwerpen van een erfenis. Er zijn drie dingen die je met een erfenis kunt doen: verwerpen, zuiver aanvaarden en beneficiair aanvaarden. Aan alle drie de vormen hangt een ander prijskaartje en een andere procedure.

autumn-branches-fall-5036-825x550 

Wat kost het om een erfenis te aanvaarden?

Als je in aanmerking komt voor een erfenis, heb je drie maanden om te besluiten wat je wil doen. Indien je besluit dat je de erfenis wil en deze aanvaardt, kan je twee dingen doen: het officieel vast laten leggen of je gedragen als een erfgenaam. Dit doe je door bijvoorbeeld alvast spullen op te ruimen van de overledene. Als je je alleen gedraagt als erfgenaam, zijn er geen kosten aan erven verbonden. Om het officieel vast te laten leggen, moet je een akte van aanvaarding tekenen. Deze akte moet opgesteld zijn door een notaris. Alleen als je de erfenis beneficiair wil aanvaarden, dus onder de voorwaarde dat het saldo positief is, moet je naar de rechtbank om een verklaring af te leggen. De kosten daarvan bedragen ongeveer 120 euro.

Wat kost het om een erfenis te verwerpen?

Zit je niet op de erfenis te wachten? Dat kan. In dat geval verwerp je de erfenis. Om de erfenis te verwerpen moet je, net als bij de beneficiaire aanvaarding, naar de rechtbank om een verklaring af te leggen. Ook hiervan bedragen de kosten rond de 120 euro. Let goed op: als je een erfenis niet wil aanvaarden, zorg dan dat je ver uit de buurt blijft van de spullen van de overledene. Dit wordt namelijk gezien als ‘gedragen als erfgenaam’ en houdt in dat je de erfenis aanvaardt.

Heb je een notaris nodig?

Wil je meer informatie over een erfenis? Of wil je een testament opvragen? Dan kan een notaris je helpen. Kijk eens op DeGoedkoopsteNotaris.nl voor de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

 

 

1 reactie op “Een erfenis aanvaarden of verwerpen; wat kost dat nou?

  1. Wij willen niet de erfenis aanvaarden ,omdat de schulden waarschijnlijk groter zijn dan de bezittingen. Hoe moeten we handelen . Ook van de bezittingen willen we graag afstand doen. Moeder is terminaal dus zijn nu zoekende naar een oplossing ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *