Wat is het verschil tussen een levenstestament en een algehele volmacht?

Leestijd: 2 minuten

Het zijn zeker geen leuke dingen om over na te denken. Hele moeilijke dingen zelfs. Maar het kan zijn dat je op een punt in je leven komt dat het goed is om na te denken over een levenstestament of algehele volmacht. Lees wat de verschillen zijn om te weten wat je te doen staat als het ooit zo ver komt.

bend-curve-rainy-5275-825x550

Wat is een algehele volmacht?

Een algehele volmacht is een verklaring waarin staat dat een vertrouwenspersoon alle beslissingen mag nemen namens jou. Een algehele volmacht dient voor het moment dat je zelf niet meer in staat bent beslissingen te nemen. Dit kan iemand zijn die jouw financiële zaken regelt, maar ook het benoemen van een curator of bewindvoerder kan met een algehele volmacht. Het opstellen van een algehele volmacht gebeurt bij de notaris.

 

Wat is een levenstestament?

Een testament is er om zaken te regelen voor na je overlijden. Een levenstestament daarentegen, zorgt ervoor dat je zaken ook geregeld kunnen worden voordat je overlijdt. Je bepaalt wat er gebeurt als je hier zelf niet meer toe in staat bent. Dit lijkt hetzelfde als een algehele volmacht, maar een levenstestament is veel uitgebreider. Een algehele volmacht is namelijk alleen het aanwijzen van een persoon. In een levenstestament kunnen alle wensen die je hebt, opgenomen worden. Denk hierbij aan: welke medicatie wil je wel of niet? Wat moet er gebeuren als je in een verzorgingstehuis terecht komt? Wie regelt jouw financiën? En wat moet er met je geld gebeuren? Net zoals een algehele volmacht wordt ook een levenstestament opgesteld bij de notaris.

 

Wanneer heb ik een algehele volmacht nodig en wanneer een levenstestament?

Welke van de twee op jou van toepassing is, hangt af van hoe uitgebreid je alles wil regelen. Wil je alleen een vertrouwenspersoon of curator aanwijzen? Ga dan langs de notaris voor een algehele volmacht. Wil je uitgebreide wensen en behoeften vastleggen voor het moment dat je het zelf niet meer kunt? Laat dan een levenstestament opstellen. Het is ook mogelijk om een algehele volmacht om te laten zetten naar een levenstestament. Zo kan je eerst een persoon aanwijzen en later de rest regelen. Wil je meer informatie over een algehele volmacht of levenstestament? Kijk dan op DeGoedkoopsteNotaris.nl en vind de goedkoopste notaris bij jou in de buurt.

 

1 reactie op “Wat is het verschil tussen een levenstestament en een algehele volmacht?

  1. Bedankt voor de heldere uitleg over het verschil tussen een levenstestament en een algehele volmacht. Mijn tante is recent gediagnosticeerd met Alzheimer en wil binnenkort een levenstestament opstellen. Het is goed om te weten dat je daarin, in tegenstelling tot in een algehele volmacht, al je wensen kenbaar kan maken. Dat geeft haar vast een gerust gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *