Met een gerust hart op vakantie met een testament.

Leestijd: 2 minuten

De zomer komt er weer aan. Heb je al een lekkere vakantie geboekt? Waar gaat de reis heen? Wat een heerlijk vooruitzicht! We willen de pret niet drukken, maar juist in deze tijd is het goed om na te denken over een testament. Ja, het is een naar idee. Niemand wil er over nadenken dat er iets kan gebeuren, maar helaas zitten ongelukken in een klein hoekje. Stel, je komt te overlijden tijdens de vakantie. Zijn al je zaken dan goed geregeld?

IMG_0149

 

Waarom moet ik een testament nemen?

In een testament wordt opgenomen wat er met jouw nalatenschap gebeurt. Heb je veel nabestaanden? Of laat je veel na als je overlijdt? Dan is het verstandig om over een testament na te denken. Als er geen testament is, bepaalt de wet wat er met de nalatenschap gebeurt. Zo erft je partner niets als jullie niet voor de wet ‘samen zijn’. Dus als jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, krijgt je partner niets. Een testament kan dit probleem verhelpen. Een testament is tevens handig als je niet-familieleden wat wil nalaten of juist als je mensen uit wil sluiten. Daarnaast kan je in een testament vastleggen wie de voogdij over je kinderen krijgt.

Hoe leg ik de voogdij vast?

Natuurlijk ga je er niet vanuit dat er iets gebeurt als je op vakantie bent. Toch kan je het maar beter goed geregeld hebben. Met een testament laat je alles goed geregeld en netjes achter. Zo komen nabestaanden niet voor een verrassing te staan. Heb je minderjarige kinderen en wil je de voogdij vastleggen in je testament? Overleg het eerst goed met de voogd zodat hij/zij akkoord kan gaan. Zo weet je zeker dat er goed voor je kinderen wordt gezorgd nadat beide ouders zijn overleden.

Wanneer is een testament verstandig?

Nog even een korte samenvatting. Een testament is verstandig indien je:

  • Minderjarige kinderen hebt
  • Samenwoont, maar niet geregistreerd partner bent
  • Wilt nalaten aan niet-familieleden
  • Mensen uit wil sluiten van een erfdeel

Een testament opstellen bij de notaris

Een testament is alleen rechtsgeldig als deze door een notaris is opgemaakt. Daarnaast kan een notaris je helpen bij en adviseren over het vastleggen van de juiste zaken. Wil je een testament laten opmaken? DeGoedkoopsteNotaris.nl kan helpen bij het vinden van de goedkoopste notaris bij jou in de buurt. Vergelijk de prijzen en vraag gratis een offerte op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *