Heb ik een koopovereenkomst of leveringsakte nodig?

Leestijd: 2 minuten

Er zijn nogal wat aktes die je bij een notaris op kunt stellen. Maar wanneer heb je nu precies welke akte nodig? Akten die vaak met elkaar worden verwisseld zijn de koopovereenkomst en de leveringsakte. DeGoedkoopsteNotaris.nl legt de verschillen uit tussen deze twee notariële akten.

HuisStraat1280x852

Wanneer heb je een koopovereenkomst nodig?

Een koopovereenkomst, ook wel koopakte genoemd, is een contract tussen de koper en verkoper van een huis. In de overeenkomst staan alle afspraken die bij de (ver)koop van een huis komen kijken. Denk hierbij aan de koopprijs en de gegevens van beide partijen. Vaak zijn mensen in de veronderstelling dat de koopovereenkomst bij de notaris opgesteld moet worden. Dit is niet het geval. Meestal wordt een koopovereenkomst opgesteld door de makelaar. De koper en verkoper kunnen ook zelf een contract opstellen. Het is mogelijk om de koopovereenkomst door de notaris op te laten stellen, maar dat is niet verplicht. Daarnaast is een koopovereenkomst niet voldoende om een huis te kopen. Alleen in Amsterdam worden koopovereenkomsten vaak bij de notaris opgesteld.

 

Waarom worden in Amsterdam koopovereenkomsten door de notaris opgesteld?

In Amsterdam zijn de situaties omtrent het kopen van huizen complexer dan in de rest van Nederland. Bij wet is bepaald dat in Amsterdam een makelaar vrij is om te kiezen of hij de koopovereenkomst opstelt of het laat doen door een notaris. Een Amsterdamse makelaar is bevoegd om de overeenkomst op te stellen maar doordat het vrij complex is en omdat een notaris meer verstand heeft van rechten en wetten, is het in Amsterdam veelvoorkomend dat de notaris een koopovereenkomst opstelt.

 

Wanneer heb je een leveringsakte nodig?

Als de koper en verkoper een (ver)koopprijs zijn overeengekomen, wordt de koop van het huis officieel nadat er door een notaris een leveringsakte is opgesteld. Met de leveringsakte wordt het huis officieel op naam van de nieuwe koper gezet. Verder worden alle afspraken uit de koopovereenkomst ook opgenomen in de leveringsakte. De prijzen voor zowel de leveringsakte als de koopovereenkomst verschillen per notaris. Het is dus slim om een aantal notarissen te vergelijken via DeGoedkoopsteNotaris.nl.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *