‘Levenstestament- Is dat voor mij relevant?’

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is een campagne begonnen: ‘Wie van de drie’. Met behulp van deze campagne worden mensen aangespoord om na te denken over een levenstestament, zo bericht Hardenberg.nu. In een levenstestament regel je wie er over jouw zaken gaat besluiten op het moment dat je dat zelf niet meer kan. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een levenstestament op te stellen, volgens het AD. In 2014 werd er zelfs een record gevestigd, met 43.000 werden er nog nooit zoveel levenstestamenten opgesteld. Mensen willen bijvoorbeeld misbruik, uitbuiting of ruzie in de familie voorkomen.

 levenstestament

Wat is een levenstestament?

In een levenstestament leg je met behulp van een notaris vast wie voor jou belangrijke besluiten neemt op het moment dat je dat zelf niet meer kan. Dit wordt ook wel een gevolmachtigde genoemd en de gevolmachtigde vertegenwoordigt jou volgens Wie van de drie. Als je geen gevolmachtigde benoemt dan kunnen mensen om je heen je bankzaken niet regelen, besluiten nemen over je bezittingen of medische besluiten.

 

Waarin verschillen een testament en een levenstestament?

Het belangrijkste verschil tussen een gewoon testament en een levenstestament is volgens Wie van de drie dat een levenstestament al in werking treedt tijdens je leven. Een gewoon testament treedt in werking op het moment dat je bent overleden.

 

Wanneer stel je een levenstestament op?

Een levenstestament kan worden opgesteld op het moment dat je door ouderdom je zaken niet meer goed zelf kunt regelen. Maar een levenstestament is zeker niet alleen voor ouderen. Als je een tijd naar het buitenland gaat of als je de voortgang van je onderneming wilt vaststellen is het ook handig om een levenstestament op te stellen. Het is ook relevant om na te denken over een levenstestament als je een zware operatie moet ondergaan en je niet weet of je na de operatie in staat bent om je eigen zaken goed te regelen.

 

Wat regel je in een levenstestament?

In een levenstestament kan je veel laten vastleggen, zowel op zakelijk als praktisch. Wil je behandeld worden als je ziek wordt? Wie gaan er voor je huisdieren zorgen? Wil ik mijn geld schenken aan personen of goede doelen? Wat moet er met mijn bedrijf gebeuren?

 

Wie kies je als gevolmachtigde?

In een levenstestament wijs je een gevolmachtigde aan. Je kan ervoor kiezen om je partner aan te wijzen, je kinderen of een ander familielid. Maar dat hoeft niet want in principe kan je iedereen aanwijzen om jouw gevolmachtigde te zijn. Daarbij is het goed om te bedenken of degene die jij wilt aanwijzen als gevolmachtigde dat zelf ook wil en of diegene daartoe in staat is.

 

Misbruik voorkomen

Misbruik van het levenstestament kan je voorkomen door meerdere personen aan te wijzen als gevolmachtigde. Daarnaast kan je vastleggen over welke handelingen de gevolmachtigde kan besluiten, dat het levenstestament in gaat na een medische verklaring en wie er toezicht houd op de gevolmachtigde. Dat kan bijvoorbeeld een notaris of een instantie zijn.

 

Wilsbekwaam

Een levenstestament is alleen op te stellen op het moment dat je nog wilsbekwaam bent. Ben je mentaal in orde? Dan kan je goed inschatten welke gevolgen de regelingen in het levenstestament hebben. Als de notaris niet overtuigd is van je mentale toestand dan is het mogelijk dat de notaris wil dat een arts een ‘verklaring van wilsbekwaamheid’ opstelt.

 

Waar moet je aan denken als je naar de notaris gaat?

Op de website www.wievandedrie.nl/checklist kan je een vragenlijst vinden waarmee je je kunt voorbereiden op het gesprek met de notaris over het levenstestament. Dan kan je van tevoren nadenken over de keuzes die je gaat maken.

De checklist gaat over:

  • Wat is je huidige situatie en voor welke situatie wil je je zaken regelen?
  • Wat wil je regelen?
  • Wie wordt de vertrouwenspersoon?
  • Hoe wil je dat het toezicht geregeld wordt?
  • Wat kan je doen als er van het levenstestament moet worden afgeweken?
  • Wat moet je doen met het levenstestament als het af is?

Levenstestament opgesteld en dan?

Als je het levenstestament hebt opgesteld bewaart de notaris het document in zijn kluis. Je ontvangt zelf een afschrift van het levenstestament, evenals de personen die je hebt aangewezen ontvangen een kopie. Daarnaast wordt er in het ‘Centraal Levenstestament Register’ opgenomen dat je een levenstestament hebt.

Het is goed om te weten dat een levenstestament geldig blijft zo lang je leeft waardoor het goed is om zo nu en dan te kijken of je het nog eens bent met de inhoud van het levenstestament. Daarnaast is het van belang om je bank in te lichten dat je een levenstestament hebt en dat het mogelijk is om je levenstestament aan te passen.

 

Notaris bij jou in de buurt

Wil jij je zaken ook goed geregeld hebben op het moment dat je dat zelf niet meer kunt? Stel dan met behulp van een notaris een levenstestament op. DeGoedkoopsteNotaris geeft je de mogelijkheid om notaristarieven te vergelijken van notarissen in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *