‘Help, ik krijg een erfenis! Wat nu?’

Stel je maakt aanspraak op een erfenis, dan kan je kiezen uit drie opties: je aanvaardt de erfenis, je verwerpt de erfenis of je aanvaardt de erfenis beneficiair. Je hoeft niet meteen een keuze te maken uit deze mogelijkheden, want je hebt drie maanden de tijd om te besluiten wat je doet als je erft. Het is wel belangrijk om te weten dat als je je ‘gedraagt’ als erfgenaam, je voor de wet de erfenis accepteert.

Koopovereenkomst

Aanvaarden erfenis

Als je besluit de erfenis te aanvaarden kan je je gaan gedragen als erfgenaam. Je gedraagt je als erfgenaam als je bijvoorbeeld spullen van de overledene in gebruik neemt of schulden gaat afbetalen. Samen met erfgenamen (als die er zijn) moet je de verantwoording dragen van de erfenis. Dat houdt in dat je ervoor zorgt dat de zaken van de overledene geregeld worden, zoals het leegruimen van het huis of het betalen van rekeningen.

 

Erfenis verwerpen

Erfgenamen die ervoor kiezen om een erfenis te verwerpen hoeven niet langer zorg te dragen voor het nalatenschap van de overledene. Dat houdt ook in dat je geen aanspraak meer kunt maken op de erfenis, ook niet op bezittingen waar emotionele waarde aan zit. Als je besluit om een erfenis te verwerpen dan moet je een officiële verklaring afleggen bij de rechtbank. Zo’n verklaring kost €120,- en de kosten zouden gedeeld kunnen worden met andere erfgenamen als ook zij besluiten om de erfenis te verwerpen.

 

Beneficiair aanvaarden

Het beneficiair aanvaarden van een erfenis houdt in dat alleen als ‘het saldo positief’ is je de erfenis daadwerkelijk aanvaardt. Is het saldo negatief? Dan wordt de erfenis behandeld als een faillisement en krijgen partijen waar de overledene schulden had hun geld. Mocht er dan geld overblijven dan gaat dat naar de erfgenamen.

Beneficiair aanvaarden heeft twee voordelen: je hoeft de schulden van de overledene niet te betalen en je kan bezittingen uit de inboedel kopen als je dat wilt. Hierdoor kan je spullen die voor jou van waarde zijn toch in je bezit krijgen. Net als bij het verwerpen van een erfenis moet je bij beneficiair aanvaarden langs de rechtbank om een verklaring af te leggen.

 

Notaris

Heb je hulp nodig bij het afhandelen van een erfenis, het opvragen van een testament of wil je zelf een testament opstellen? Dan heb je een notaris nodig. Via DeGoedkoopsteNotaris kan je eenvoudig met een notaris in contact komen bij jou in de buurt, die je verder kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *