Gaat het huwelijksvermogensrecht op de schop?

Als het aan de regering ligt dan wordt het huwelijksvermogensrecht aangepast, zo meldt de Telegraaf. Op dit moment is het zo dat als je trouwt in Nederland, je automatisch in gemeenschap van goederen trouwt. Dat betekent dat al het vermogen, bezittingen en eventuele schulden die jij en je partner bezitten gezamenlijk eigendom worden. Tenzij je naar de notaris gaat om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Verklaring van erfrecht

 

Wat is het voorstel?

De regering wil graag dat als je trouwt het vermogen, bezittingen en eventuele schulden van jou en je partner gescheiden blijven, of dat er een gedeeltelijke gemeenschap van goederen ontstaat. Een gedeeltelijke gemeenschap van goederen houdt in dat al het vermogen dat tijdens het huwelijk ontstaan is wel gezamenlijk eigendom is. In de meeste landen ter wereld wordt zo’n systeem gebruikt. Nederland is een van de weinige landen waarin een algehele gemeenschap van goederen automatisch ontstaat na het ja-woord.

 

Wat zijn de voor- en nadelen?

Volgens voorstanders is er een groter ‘maatschappelijk draagvlak’ voor het niet of gedeeltelijk ontstaan van een gemeenschap van goederen tijdens het huwelijk. Veel mensen zouden het niet eerlijk vinden om alles te delen met een toekomstige partner. Een nadeel van de aanpassing van het huwelijksvermogensrecht is de extra administratie die het oplevert. Echtgenoten hebben namelijk te maken met zowel hun eigen- als hun gezamenlijke administratie.

 

Wil je huwelijkse voorwaarden opstellen?

Ga je binnenkort trouwen en wil je niet automatisch in gemeenschap van goederen trouwen? Dan is het handig om bij een notaris huwelijkse voorwaarden op te stellen. Op DeGoedkoopsteNotaris kan je de prijs en kwaliteit van notarissen in Nederland vergelijken. Hierdoor kan je veel geld besparen want notarissen kunnen zelf hun tarieven betalen. Ter illustratie: huwelijkse voorwaarden kosten bij de goedkoopste notaris in Nederland € 461,-, terwijl de duurste notaris voor dezelfde akte € 995,- vraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *