Wat is het herroepen van een testament?

Leestijd: 2 minuten

In een testament leg je vast wat er met jouw spullen en vermogen moet gebeuren als je komt te overlijden. Je kan hierin aangeven wie wat moet krijgen en aangeven wat er bijvoorbeeld met jouw huis moet gebeuren. Je kan in een testament ook mensen uitsluiten, zodat zij niks krijgen van jouw erfenis. Heb je kinderen, dan krijgen zij altijd een legitieme portie. Dat is zo in de wet geregeld. Het is verstandig om eens in de zoveel tijd jouw testament nog eens door te nemen. Zo kan je nagaan of je nog steeds achter de beslissingen staat die jij in jouw testament hebt opgenomen. Is dit niet zo, dan kan je het testament laten herroepen, of wijzigen.

 Herroepen of wijzigen van een testament

Het herroepen van een testament betekent eigenlijk dat het testament zijn rechtsgeldigheid verliest. Het testament is niet langer van kracht en komt te vervallen. Wil jij een wijziging doorvoeren in een bestaand testament, dan wordt in de meeste gevallen het huidige testament herroepen en een volledig nieuw testament opgemaakt. Dit wordt met opzet gedaan om zo verwarring en onduidelijkheid te voorkomen. Het kan namelijk gebeuren dat een eerdere versie van een testament en de gewijzigde versie elkaar tegenspreken, waardoor niet duidelijk is wat er moet gebeuren na het overlijden. Het kost wellicht iets meer om het op deze manier te doen, maar dan ben je er zeker van dat alles goed op papier staat en alles op jouw manier wordt geregeld als je er niet meer bent.

 Notariskosten herroepen testament

Het herroepen van een testament kan je alleen bij de notaris laten doen. Als jij niet langer het testament wilt aanhouden, dan is het verscheuren van het testament niet voldoende. De notaris schrijft een testament namelijk in bij het Centraal Testamenten Register. Alleen de notaris kan ervoor zorgen dat het testament zijn rechtskracht verliest door een akte te maken voor het herroepen van een testament. Wil je een wijziging aanbrengen in een bestaand testament, laat je dan informeren door de notaris. Het is sowieso verstandig om eens in de vijf jaar het testament opnieuw na te kijken. Je gezinssamenstelling of vermogen kan veranderd zijn, maar er kunnen ook wijzigingen in de wet geweest zijn waardoor er zaken in het testament aangepast moeten worden. De kosten voor het herroepen van een testament lopen flink uiteen per notariskantoor. De prijzen beginnen met 100 euro, maar lopen op tot ruim 300 euro. De notaris vergelijken helpt je bij het vinden van een goedkope notaris in de buurt. Je bent namelijk niet verplicht om bij dezelfde notaris langs te gaan waar je het testament hebt laten opstellen. Elke notaris kan jou helpen bij het herroepen van een testament.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *