Schenkingsvrijstelling niet verlengd

Leestijd: 2 minuten

SchenkingsvrijstellingDe tijdelijke verruiming van de schenkingsregels loop definitief af op 1 januari 2015. Nu kan iedereen nog gebruik maken van de schenkingsvrijstelling van 100.000 euro voor de aankoop van een woning, het verbouwen van een woning of het aflossen van de hypotheek. Ondank dat de schenkingsvrijstelling populair blijkt te zijn, heeft minister Dijsselbloem van Financiën besloten de regeling niet te verlengen. 

Schenkingsvrijstelling populair

Op 1 oktober 2013 is de tijdelijke regeling van kracht gegaan waarbij iedereen een bedrag van maximaal 100.000 euro belastingvrij mag schenken. Voorwaarde hierbij is dat het geld gebruikt moet worden voor de financiering van een huis. Een voordeel van de schenkingsvrijstelling is dat er aan iedereen een schenking kan worden gedaan. Er kan dus aan een vriend, buurman, tante of zus geschonken worden. De schenkingsvrijstelling is met name populair bij ouders. Zij schenken geld aan hun kinderen om ze zo op weg te helpen op de woningmarkt. Dat de regeling populair is blijkt uit de cijfers. Er is nu al 50.000 keer gebruik gemaakt van de schenkingsvrijstelling, terwijl minister Dijsselbloem had gerekend op zo’n 20.000 aanvragen.

Nu nog profiteren

Het grote aantal aanvragen voor de schenkingsvrijstelling en het positieve effect dat dit heeft op de woningmarkt, is niet genoeg geweest voor minister Dijsselbloem om de regeling te verlengen. De minister geeft aan dat de regeling bedoeld is als kickstarter om de woningmarkt op gang te helpen. Dit is precies wat de schenkingsvrijstelling heeft gedaan, maar het gaat om een tijdelijke regeling. Iedereen die er nu nog geen gebruik van heeft gemaakt kan tot 1 januari 2015 nog profiteren van de verruimde regeling voor het schenken. Het gaat in de meeste situaties om een groot bedrag. Om onduidelijkheid over de schenking te voorkomen, kan het verstandig zijn om dit goed vast te laten leggen op papier. Dit kan bij de notaris worden gedaan. De notaris kan ook adviseren over het doen van een schenking en de mogelijkheden hierbij. Een goedkope notaris in de buurt vinden kan makkelijk op DeGoedkoopsteNotaris.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *