Kosten voor het schenken aan derden

Leestijd: 2 minuten

schenken aan derdenEen schenking doen is natuurlijk een mooi gebaar. Het is alleen wel verstandig om dit bij een notaris op papier te laten zetten. Zo kan er geen onduidelijkheid ontstaan over het geschonken bedrag.

Er kan niet zomaar aan iedereen een schenking worden gedaan. Het is afhankelijk van hoe de relatie tot de schenker is, hoeveel belasting er over het geschonken bedrag betaald moet worden. De notaris kan hierover informatie geven. In 2014 is er echter een uitzondering op de regels omtrent het schenken. Er kan in 2014 namelijk belastingvrij geschonken worden, dit kan ook aan derden.

Relatie tot de schenker

Bij het doen van een schenking speelt de relatie tot de schenker een belangrijke rol. De regels voor het doen van een schenking aan een partner zijn anders dan het doen van een schenking aan een kind. Voor het doen van een schenking aan derden zijn weer andere regels opgesteld. Bij derden kan gedacht worden aan vrienden of buren. Er is altijd een bedrag wat belastingvrij geschonken mag worden. In 2014 mag er maximaal 2,092 euro belastingvrij geschonken worden aan derden. Daarbij kan er nog tot 1 januari 2015 een extra schenking worden gedaan van maximaal 97,908 euro (100.000 – 2,092) voor de financiering van een huis. Ook dit bedrag is belastingvrij. Hoewel er belastingvrij geschonken mag worden aan derden, moet hiervan wel aangifte gedaan worden bij de belastingdienst.

Wat doet een notaris bij schenken aan derden?

Een notaris zorgt ervoor dat een schenking juridisch in orde is. Als er bijvoorbeeld voorwaarden verbonden zijn aan de schenking, kan de notaris dit vastleggen. Dit voorkomt onduidelijkheid nadat het bedrag eenmaal geschonken is. De regel is in principe, eenmaal gegeven blijft gegeven. Zijn er echter afspraken gemaakt bij de notaris over de schenking, dan kan hier van worden afgeweken. Voor het schenken op papier, moet er zelfs een notaris gebruikt worden. De notaris maakt de notariële akte op voor het schenken op papier. Deze vorm van schenken is een soort schuldbekentenis waarbij niet meteen contant geld wordt geschonken. Deze vorm van schenken aan derden is niet meteen merkbaar in de portemonnee. Er zijn een aantal voorwaarden en voordelen verbonden aan schenken op papier. Het geld wordt meteen terug geleend en hierover moet rente betaald worden, maar door te schenken op papier hoeft er later minder erfbelasting betaald te worden. De notaris kan informatie geven over de voorwaarden en de opties bij het schenken op papier en de mogelijkheden toelichten bij het schenken aan derden. Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kan iedereen de notaris vergelijken en gratis offertes opvragen bij verschillende kantoren. De notariskosten voor het schenken aan derden beging bij een kleine 200 euro en loopt op tot bijna 600 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *