Huizenmarkt in beweging, prijzen gaan omhoog

Leestijd: 2 minuten

De crisis op de huizenmarkt lijkt echt aan een einde te komen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft laten weten dat de prijzen in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,5 procent zijn toegenomen en dat het aantal verkopen met maar liefst 41 procent is gestegen.

In de meeste regio’s zijn de prijzen voor de woningen toegenomen met een paar uitzonderingen van plaatsen. De combinatie van stijgende prijzen en het aantal toegenomen verkopen creëert een snel herstellende huizenmarkt. Gemiddeld werden woningen verkocht voor een bedrag van 215.000 euro. Dat de huizenmarkt de goede kant op beweegt komt mede door de verruimde schenkingsregeling. Met deze regeling kan er 100.000 euro geschonken worden, mits dit geld gebruikt wordt voor de financiering van een woning. De lage hypotheekrenten die nu worden aangeboden, maakt het ook interessanter om nu een woning te kopen.

Verruimde schenkingsregeling

Tot 1 januari 2015 kan er nog gebruik worden gemaakt van de verruimde schenkingsregeling. Bij deze regeling hoeft er niet verplicht een schenking gedaan te worden van ouder op kind, maar kan dit ook aan derden worden gedaan. Het geld moet gebruikt worden voor de financiering van een woning. Dit kan zijn voor de koop, maar ook voor het aflossen van een restschuld. De regeling kan bij een notaris op papier worden gezet, zodat er geen onduidelijkheid ontstaat over het geschonken bedrag en de afspraken eromheen.

Makkelijk op de kosten besparen

Elk jaar wordt het maximaal te lenen hypotheekbedrag een beetje lager en zoals het eruit ziet de prijzen op de huizenmarkt iets hoger. Het is daarom aantrekkelijk om in 2014 een woning te kopen. Het besparen op de kosten kan makkelijk door de hypotheek zelf aan te vragen via Hypotheek24.nl en door de notarissen te vergelijken op prijs voor het opmaken van de hypotheekakte en leveringsakte. Daarbij kan een notaris advies geven over welke andere zaken het beste op papier gezet kunnen worden, bijvoorbeeld als u gaat samenwonen of gaat trouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *