5 redenen waarom je een testament moet nemen

Leestijd: 3 minuten

testament wijzigenVaak wordt de toegevoegde waarde van een testament wel ingezien, maar komt het er steeds niet van. In deze blog zetten wij de vijf beste redenen om een testament op te maken voor u op een rijtje.

In de Nederlandse wetgeving is vastgelegd wat er gebeurt met uw bezittingen en schulden na overlijden. Als er geen testament is opgesteld, wordt de wettelijke regeling uitgevoerd. In een testament kunt u afwijkingen ten opzichte van de wettelijke regeling vastleggen. Het opstellen van een testament is in veel gevallen verstandig. De beste redenen lichten wij in deze blog nader toe.

1) Testament opmaken om af te wijken van de verdeling van de erfdelen

Indien u een andere verdeling dan de wettelijke verdeling wenst kunt u dat vast laten leggen in een testament. U kunt de ene erfgenaam een groter deel nalaten ten laste van een andere erfgenaam. Ook is het mogelijk om vast te leggen dat er bijvoorbeeld een bepaalde bezitting wordt nagelaten aan een in het testament genoemd persoon. De notaris kan ook het nodige advies verstrekken over wat wel en wat niet mogelijk is.

2) Opnemen van een uitsluitingsclausule

Na overlijden komt de nalatenschap standaard toe aan de partner en de kinderen. Voor het deel dat toekomen aan de kinderen is het belangrijk om de uitsluitingsclausule in het testament op te nemen. Met deze clausule kan voorkomen worden dat de nalatenschap van ouders in de huwelijkse gemeenschap terecht komt bij dat van de kinderen. De verkregen bezittingen vormen dan een apart vermogen voor de kinderen. Het erfdeel smelt dus niet samen met het gezamenlijk vermogen. In geval van echtscheiding heeft de ex-partner van de verkrijger geen recht op een deel van de nalatenschap.

3) Testament opmaken om erfbelasting te besparen

In bepaalde situaties kan er erfbelasting bespaard worden. De wetgeving van het erfrecht is te ingewikkeld om hierin zelf naar mogelijkheden te zoeken. Maak een afspraak met de notaris om te kijken naar de mogelijkheden om erfbelasting te besparen. Indien dat niet nodig is, zal de notaris u dat ook mededelen. U kunt makkelijk notarissen bij u in de buurt vinden via DeGoedkoopsteNotaris.nl en met ze in contact komen.

4) Wie zorgt er voor de kinderen na overlijden

In een testament kunt u laten vastleggen wie de voogd gaat worden van uw kinderen na overlijden. Door het vast te leggen kunt u er zelf nog invloed op uitoefenen. Als de voogdij niet is vastgelegd, is het aan de rechter om hierover een beslissing te nemen. In geval van twijfel kan zelfs de Raad voor de Kinderbescherming nog worden ingeschakeld voor advies. Dit kunt u voorkomen door de voogdij vast te leggen in een testament of een notariële akte voor voogdij.

5) Benoemen van een executeur in uw testament

In het testament kan een executeur worden benoemd voor de afwikkeling van de nalatenschap. In het testament moet worden omschreven wat de taken van de executeur zijn. De executeur kan bijvoorbeeld in het testament aangewezen worden om te voorkomen dat er meerdere personen de afwikkeling van de nalatenschap willen regelen. Door dit te benoemen kunt u duidelijkheid verschaffen voor de nabestaanden.

Een testament kunt u al laten opstellen vanaf 183 euro.

In contact komen met een notaris?

Een notaris kan u informatie bieden over de verschillende mogelijkheden die er zijn bij het opstellen van een testament. Veel notariskantoren hanteren een gratis kennismakingsgesprek en kunnen u meer vertellen over de werkzaamheden. De prijzen voor het laten maken van een testament kunnen echter flink per kantoor verschillen. Vergelijk de notarissen daarom eerst voordat u een kantoor kiest om mee samen te werken. Via DeGoedkoopsteNotaris.nl kunt u makkelijk kantoren vergelijken op prijs en locatie en gratis offertes opvragen voor het opstellen van een testament voor een of twee personen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *