Nationale Hypotheek Garantie grens omlaag; profiteer nu!

Leestijd: 2 minuten

Wilt u profiteren van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij een woning in de prijsklasse van 250.000 tot 270.000 euro, dan moet u opschieten. De grens voor hypotheken met NHG gaat per 1 juli omlaag van 290.000 euro naar 265.000 euro. Wacht u te lang, dan kunt u geen gebruik meer maken van NHG en dat kan u geld kosten. Profiteer daarom nu nog van de hogere maximale hypotheek met NHG!

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG is een garantie die u kunt krijgen als u een hypotheek afsluit voor de verbouwing of aankoop van een woning. Als u de woning buiten uw schuld om moet verkopen en de opbrengst is dan lager dan de hypotheekschuld, dan betaalt Het Waarborgfonds Eigen Woningen de restschuld aan uw bank. De kosten voor het gebruik van NHG bedragen 1% van de hypotheeksom. Stel u heeft een hypotheeksom van twee ton, dan zijn de kosten voor het gebruik van Nationale Hypotheek Garantie 2000 euro. Door gebruik te maken van NHG loopt u minder risico en kunt u profiteren van een lagere rente. U kunt nu nog gebruik maken van NHG als de maximale koopsom niet hoger is dan 290.000 euro. Per 1 juli wordt de grens echter verlaagd naar 265.000 euro. Deze verlaging betekent dat u haast moet maken als u nu op het punt staat een huis te kopen.

Wat scheelt het?

Per 1 juli 2014 wordt de grens voor NHG 265.000 euro. Als er vanuit wordt gegaan dat er zo’n 5% aan bijkomende kosten zijn, dan kunt u straks een maximale NHG hypotheek van 250.000 euro afsluiten. Door voor 1 juli een woning te kopen kunt u profiteren van een lagere hypotheekrente, op dit moment 3,55% (10 jaar vast). Gaat u na 1 juli een woning kopen, dan krijgt u te maken met een hogere rente namelijk 4,30% (10 jaar vast). We nemen als voorbeeld een koopprijs van 270.000 euro en de hypotheeksom wordt dan 280.000 euro. Met Nationale Hypotheek Garantie betaalt u gemiddeld bruto 1.265 euro per maand. Zonder NHG wordt dit gemiddeld 1.385 euro bruto per maand, dat scheelt al gauw 120 euro per maand. Over een periode van 30 jaar komt dit neer op ruim 40.000 euro verschil.

Wacht niet te lang

Omdat het enkele weken duurt voordat een hypotheek geregeld is, is het belangrijk nu actie te ondernemen. De datum van de hypotheekofferte en de geldigheidsduur zijn van belang voor welke grens van toepassing is. Vergeet niet dat u ook langs de notaris moet voor het opmaken van een hypotheekakte. U kunt makkelijk geld besparen op de notariskosten, want u kunt de notaris vergelijken op prijs voor een hypotheekakte via DeGoedkoopsteNotaris.nl. De tarieven kunnen per notaris flink verschillen, door eerst gratis offertes op te vragen kunt u kiezen voor de beste en voordeligste notaris bij u in de buurt.

Ook verkopers moeten opschieten

Heeft u een huis te koop staan in de prijsklasse 250.000 tot 270.000 euro, dan is het voor u ook opschieten geblazen. Als u na 1 juli de woning nog te koop heeft staan voor dezelfde prijs, dan is dit minder aantrekkelijk voor kopers. Een potentiële koper moet dan meer rente betalen. De meeste kopers zullen waarschijnlijk opzoek zijn naar een woning van maximaal 250.000 euro, omdat ze dan wel gebruik kunnen maken van de NHG. Dit zou voor u kunnen betekenen dat u de woning voor een lager bedrag moet aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *