Vijf tips bij het kopen van een huis

Leestijd: 2 minuten

huis en hypotheekIn de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gekelderd. Dit in combinatie met de zeer lage hypotheekrentes maakt het kopen van een huis nu wel zeer aantrekkelijk. In deze blog hebben wij de vijf beste tips bij het kopen van een huis voor u op een rijtje gezet.

Sinds 2008 zijn de huizenprijzen aan het zakken. Het aantal verkochte huizen is de afgelopen zes jaren ook sterk teruggelopen. Ook logisch, want een huis kopen in een tijd dat de huizenprijzen zakken is niet verstandig. Naar verwachting gaan de huizenprijzen de komende jaren weer licht stijgen.

Tip 1) Ga voor de laagst mogelijke koopsom

De huizenmarkt vertoont verbeteringen, maar is nog niet volledig hersteld van de crisisjaren. U hebt nog steeds een ruime keuze uit koopwoningen. Selecteer voor uzelf de meest geschikte woning en probeer de laagste prijs uit te onderhandelen. Verkopers zijn graag bereid om met de prijs te zakken als ze de mogelijkheid krijgen om het huis te verkopen.

Tip 2) Neem altijd ontbindende voorwaarden op in de koopovereenkomst

Een ontbindende voorwaarde is een beding waar aan voldaan moet worden om de koop definitief te maken. De meest gebruikelijke voorwaarde is het financieringsbeding. U krijgt tot een bepaalde datum de tijd om de financiering rond te krijgen. Neem deze voorwaarde altijd op. Als de financiering om welke reden dan ook niet door kan gaan, kunt u nog onder de koop uit.

Tip 3) Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Op het blote oog lijkt het huis misschien in perfecte staat, maar is dit bouwkundig ook het geval? Zorg ervoor dat u nog onder de koop uit kunt als er hoge onderhoudskosten blijken uit de bouwkundige keuring.

Tip 4) Bespaar op de notariskosten

Op een eenvoudige manier kunt u flink besparen op de notariskosten bij het kopen van een huis. Zoek op prijs en op kwaliteit de notaris die het beste bij u past. De kans is groot dat u honderden euro’s kunt besparen op de hypotheekakte en de leveringsakte voor de overdracht van het huis. Zo kunt u gemakkelijk notarissen bij u in de buurt met elkaar vergelijken.

Tip 5) Koop een toekomstbestendig huis

De doorstroming op de huizenmarkt is tegenwoordig beperkter in vergelijking met tien jaar geleden. Koop een huis die ook nog over een aantal jaren aan de eisen voldoet. Jonge starters moeten dus geen klein appartementje kopen, maar gelijk gaan voor een gezinswoning. Het huis moet voorbereid zijn op de volgende stap in het leven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *