Populair: belastingvrij schenken

Leestijd: 3 minuten

Belastingvrij schenkenSchenken is erg populair nu sinds 1 oktober 2013 de regeling voor belastingvrij schenken tijdelijk verruimd is.  In 2014 mag iedere Nederlander 100.000 euro schenken aan een ander, over dit bedrag hoeft geen belasting te worden betaald. De voorwaarde hierbij is dat de schenking moet worden gebruikt voor de financiering of aflossing van de eigen woning.

Een eigenwoningschenking doen

De eigenwoningschenking kan gedaan worden door iedereen. er hoeft geen familierelatie te zijn. Deze regeling is op 1 oktober 2013 al van kracht gegaan en is nog tot 1 januari 2015 geldig. Een schenking is niet alleen fijn voor de ontvanger om zo een woning te financieren, ook voor de schenker kan een schenking voordelen hebben. Door dit te doen aan uw kinderen tijdens uw leven, wordt uw eigen vermogen lager. Hierdoor betaalt u minder belasting, daarnaast betalen de erfgenamen later ook minder erfbelasting over dit bedrag.

Gebruiken van een schenking populair

Het verwachte aantal schenkingen was door het ministerie van Financiën geschat op 20.000 aan het einde van dit jaar. Schenken blijkt echter een stuk populairder dan van tevoren ingeschat. Het aantal mensen dat gebruik heeft gemaakt van deze tijdelijke regeling ligt nu al op 34.000. Ook notarissen hebben gemerkt dat het schenken populair is, zij gaan uit van bijna 90.000 schenkingen aan het einde van het jaar. De sterke toename in het aantal schenkingen gaat de Nederlandse schatkist veel meer kosten dan al eerder was berekend.

Een eigenwoningschenking gebruiken

Heeft u een schenking ontvangen, dan kunt u dit voor verschillende doeleinden gebruiken. U kunt dit gebruiken om een nieuwe eigen woning mee te kopen of om verbouwingskosten te betalen. Ook kunt u de schenking gebruiken om tussentijds af te lossen op de hypotheek. Wat is het voordeel van deze regeling? Normaal gesproken moet er schenkbelasting betaald worden. Er zijn verschillende vrijstellingen voor de schenkbelasting, afhankelijk van de relatie met de schenker.

Voordelen van deze regeling

Normaal gesproken krijgt u te maken met schenkbelasting als het gaat om een bedrag van boven de 2.092 euro. Dit bedrag is het algemene vrijgestelde schenkbedrag. Het is afhankelijk van de relatie tussen schenker en ontvanger hoeveel het vrijgestelde bedrag is. Stel u wilt een schenking doen aan iemand anders dan kind of kleinkind, dan moet er normaal gesproken over een bedrag van 100.000 euro, 30.000 euro belasting betaalt worden. Bij een schenking aan kleinkinderen is dit 18.000 euro belasting en aan een eigen kind of pleegkind 10.000 euro. Deze bedragen hoeven nu dankzij de regeling niet betaald te worden bij een schenking van 100.000 euro.

Hoe is het dan geregeld met boetevrij aflossen?

Elk jaar kunt u tussentijds aflossen op de hypotheek, dat is meestal 10 tot 20 procent van de oorspronkelijke hypotheeksom. In sommige gevallen is het bedrag dat u heeft ontvangen hoger dan dit maximumbedrag. Om u tegemoet te komen hebben veel banken een tijdelijke regeling ingezet, waarbij u een hoger bedrag boetevrij mag aflossen op de hypotheek. Informeer bij uw hypotheekverstrekker wat de voorwaarden zijn.

Laat de schenking vastleggen bij de notaris

Niet iedereen heeft een ton om te schenken, dat is niet erg. Het bedrag mag ook lager zijn. U kunt dan toch gebruik maken van deze eenmalige vrijstelling. Heeft u al eerder dit jaar een schenking gedaan, dan kunt u dit aanvullen tot het bedrag van 100.000 euro. Daarnaast zijn er ook andere schenkingsregelingen voor het schenken aan kinderen waarbij er jaarlijks tot een maximumbedrag belastingvrij geschonken mag worden. Laat een schenking vastleggen bij de notaris, zo voorkomt u later eventuele problemen met de belastingdienst en u kunt meteen bepaalde voorwaarden meenemen in de akte. Denk aan een uitsluitingsclausule of een regeling waarbij het geld in de familie blijft en niet naar andere nabestaanden gaat bij overlijden van de erfgename. De notaris kunt u hierover informeren. Vergelijk en vind voordelige notarissen in de buurt op DeGoedkoopsteNotaris.nl.

Schenking gedaan of ontvangen?

Vergeet niet om aangifte te doen bij de belastingdienst als u een schenking heeft gedaan of heeft ontvangen. U hoeft wellicht geen belasting te betalen, maar u moet de eigenwoningschenking wel aangeven voor 1 maart 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *