Besparen op kosten koper

Leestijd: 2 minuten

Als u een bestaande woning wilt kopen betaalt u altijd een bedrag inclusief kosten koper (k.k). Betekent kosten koper dat u als koper alle kosten betaalt?

Nee, de koper betaalt die kosten om de woning op zijn of haar naam te krijgen en mag dan daarvoor de notaris kiezen. De koper betaalt niet de kosten van de ‘verkoopmakelaar’ of de kosten voor het doorhalen van diens hypotheek.

Onder de kosten koper vallen de kosten voor advies en bemiddeling (hypotheek van de koper), makelaarskosten (zoeken huis), taxatiekosten, bouwkundig rapport, overdrachtsbelasting en kosten Nationale Hypotheek garantie.

Kosten koper aftrekbaar

Deze kosten bij elkaar vormen meestal zo’n 10% van de aankoopprijs en liggen voor een groot deel vast maar enkele hiervan kunt u aftrekken van het belastbaar inkomen.

De kosten bij kosten koper die u kunt aftrekken van het belastbaar inkomen zijn de volgende:

  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte (inclusief btw)
  • De aanvraagkosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • Taxatiekosten (alleen om een lening te krijgen)
  • Afsluitprovisie en andere bemiddelingskosten voor de lening

Op notariskosten besparen

Kosten waar u nog wel op kunt besparen zijn de notariskosten. Voor de financiering bij de bank stelt de notaris een hypotheekakte op. Met een leveringsakte opgemaakt door de notaris verkrijgt u het eigendom van de woning. De officiële inschrijving bij het kadaster wordt ook door de notaris verzorgt waarvoor hij de kadasterkosten aan u doorberekend.

Daar de notaris sinds 2003 zelf zijn tarieven mag vaststellen zijn er grote verschillen in tarief. Vaak is het verstandig als u samen een huis koopt ook een testament of samenlevingscontract op te laten stellen bij dezelfde notaris. De notaris geeft u dan vaak een korting tarief omdat u meer akten tegelijk laat opmaken. De notaris kan u adviseren of een testament of samenlevingscontract in uw geval het verstandigst is.

Zelf de notaris kiezen

U mag zelf de notaris kiezen en kunt daarvoor in heel Nederland terecht. Door de tarieven te vergelijken op DeGoedkoopsteNotaris.nl helpen wij u bij het vinden van een goedkope notaris bij u in de buurt. De tarieven voor een hypotheek en leveringsakte variëren van 730 euro tot 1600 euro. Dat maakt het vergelijken wel de moeite waard!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *