Dalen de huizenprijzen weer?

Leestijd: < 1 minuut

Vandaag meldt het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) dat de huizenprijzen in het afgelopen kwartaal met 1,5 procent zijn gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Zijn de huizenprijzen dan toch weer aan het dalen, terwijl er eerder positieve berichten waren over stijgende huizenprijzen? 

De resultaten die het CBS nu naar voren heeft gebracht zijn gebaseerd op inschrijvingen in het Kadaster. De Nederlandse Vereniging van Makelaars, die eerder lieten weten dat de huizenprijzen niet verder aan het dalen zijn, haalt de resultaten uit de verwerking van koopaktes bij de notaris. De NVM registreert daardoor de verkoop van een woning een paar maanden eerder dan het CBS. De verwachting is nu ook dat het CBS over een paar maanden de cijfers positief bijstelt. Dat het CBS nu aangeeft dat de prijzen aan het dalen zijn is niet meteen iets om ongerust over te zijn.

Meer verkochte woningen

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen geeft aan dat het positieve nieuws zit in de transactieaantallen. Er worden meer huizen verkocht, aan het begin van dit jaar zijn 25 procent meer woningen verkocht dan een jaar geleden. Dat zijn 28.963 woningen die van eigenaar wisselden. De prijzen dalen volgens het CBS wel, maar over de afgelopen periode is het wel de kleinste daling in tijden geweest. Als er wordt gekeken naar verschillende regio’s is er zelfs sprake van een stijging in sommige gebieden. In Den Haag en Amsterdam zijn de huizenprijzen omhoog gegaan met 1,7 en 2,6 procent. Het lijkt er al met al niet meteen op dat de huizenprijzen weer echt aan het dalen zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *