Schenken aan kinderen? Doe de schenking op papier

Leestijd: 2 minuten

Wilt u graag wat extra’s doen voor uw kinderen, dan kunt u een financieel cadeautje aan ze geven. U kunt een geldbedrag overmaken als schenking, maar er is ook zo iets als schenken op papier. Bij schenken op papier, maakt u niet gelijk een geldbedrag over, maar maakt een soort schulderkenning. Als u komt te overlijden, bent u uw kinderen iets verschuldigd en dit laat u op papier zetten bij de notaris. Dit kan geld zijn, maar ook onroerend goed, zoals een huis. Het voordeel van schenken op papier is onder andere dat uw kinderen later minder erfbelasting hoeven te betalen en u hoeft niet gelijk, zoals bij een huis, het geld achter de hand te hebben op het moment dat u de schenking op papier zet.

Waarom schenken op papier?

Aan het schenken op papier zijn verschillende voordelen verbonden en kan dit handig zijn als u geen contant geld wilt schenken of dat niet ter beschikking hebt. Zo kunt u bijvoorbeeld een huis schenken aan uw kinderen. Zij krijgen het huis dan als u komt te overlijden, maar u kunt gewoon in het huis blijven wonen ook al staat op papier dat u dit weg geschonken heeft. Er moet over de schenking wel schenkbelasting worden betaald, een voordeel is hierbij dat deze vorderingen in mindering worden gebracht op de erfbelasting die de kinderen later moeten betalen. Daarnaast kan de vordering van het vermogen afgetrokken worden bij de inkomstenbelasting en kunnen ook bepaalde bedragen belastingvrij geschonken worden. In 2014 kan maximaal jaarlijks 5.229 euro belastingvrij aan kinderen geschonken worden.

Door te schenken op papier kunt u ook voorkomen dat u een hogere eigen bijdrage moet betalen voor zorg (Algeme Wet Bijzonder Ziektekosten, AWBZ). Door het schenken op papier aan uw kinderen wordt het eigen vermogen kleiner, omdat een deel van uw geld op papier dan al van de kinderen is. Hierdoor wordt de eigen bijdrage AWBZ kleiner.

Ga naar de notaris voor schenken op papier

Een voorwaarde voor het schenken op papier is, dat dit wordt vastgelegd in een notariële akte. Door de akte op te laten maken door een notaris, voorkomt u latere discussie met de belastingdienst. De notaris legt vast welk bedrag u verschuldigd bent en wie de begunstigde is. U kunt tevens situaties toevoegen waarbij het mogelijk wordt voor de begunstigde om gelijk het geld op te eisen. De notaris kunt u hierbij helpen en geeft u meer informatie over schenken op papier. U kunt elke notaris vergelijken op DeGoedkoopsteNotaris.nl om zo een goedkope notaris in de buurt te vinden. U bent niet verplicht om in uw eigen woonplaats naar de notaris te gaan. De tarieven kunnen per notaris flink verschillen. Door eerst gratis offertes aan te vragen, kunt u simpel vergelijken en geld besparen op de notariskosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *