Met een schenking eigen bijdrage AWBZ verlagen

Leestijd: 2 minuten

Sinds 1 januari 2013 is er een nieuwe regeling voor het bepalen van de eigen bijdrage voor het verblijf in een AWBZ instelling. De verplichte eigen bijdrage wordt mede bepaald door het vermogen van de persoon. Wilt u voorkomen dat u een hogere eigen bijdrage moet betalen en afwijken van de nieuwe AWBZ regels, dan kan dit door het doen van een schenking of via een testament. 

Met een schenking of een testament kunt u het eigen vermogen verminderen, waardoor de eigen bijdrage AWBZ omlaag gaat. Met de nieuwe regeling wordt er namelijk niet alleen gekeken naar het inkomen, maar ook bijvoorbeeld naar spaargeld en een eigen woning.

Zelfs met een laag inkomen kan de eigen bijdrage AWBZ omhoog gaan, omdat u veel geld op een spaarrekening heeft staan. Een notaris kan u helpen met het opstellen van de juiste akte, om zo het vermogen en dus de eigen bijdrage te verlagen.

Een schenking en de AWBZ

Door het doen van een schenking wordt het eigen vermogen lager. Doet u een schenking aan kinderen, dan kunt u er vaak voor zorgen dat de kinderen geen schenkbelasting hoeven te betalen. Er zijn namelijk verschillende regelingen die het mogelijk maken om belastingvrij aan kinderen te schenken. De notaris kan u hierbij helpen. Heeft u geen geld om te schenken, maar bijvoorbeeld een huis. Dan kunt u een schenking op papier doen. U kunt dan in het huis blijven wonen, maar u heeft op papier staan dat de woning van de kinderen is als u komt te overlijden. De woning wordt dan niet meegerekend voor de eigen bijdrage AWBZ.

Een testament en de AWBZ

Heeft u al een testament, bekijk deze nog een keer goed. In een testament kan worden opgenomen dat het vermogen doorgeschoven wordt naar de kinderen als een van de ouders komt te overlijden. Zo kunt u als langstlevende blijven profiteren van een lager vermogen en daardoor een lagere eigen bijdrage. Kinderen hebben bij het overlijden van een van de ouders te maken met een erfdeel. In het testament kan worden opgenomen dat dit erfdeel opgeëist kan worden, als de overgebleven ouder opgenomen wordt in een (AWBZ)zorginstelling. Op deze manier wordt ook het vermogen laag gehouden.

Laat de notaris u helpen

Het opmaken van een testament of een schenkingsakte moet u door een notaris laten doen. Alleen dan is het rechtsgeldig. U kunt zelf bepalen welke notaris u hiervoor gebruikt. De notaris vergelijken op prijs en kwaliteit kunt u doen op DeGoedkoopsteNotaris.nl. U kunt in heel Nederland terecht bij de notaris. Let op, regelingen die u in 2014 doet zijn pas in 2016 van kracht, omdat de eigen bijdrage voor AWBZ wordt berekend over het vermogen van twee jaar geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *