Schenking gedaan? Vergeet geen aangifte te doen

Leestijd: < 1 minuut

Tot 1 januari 2015 is het mogelijk om belastingvrij een schenking te doen van 100.000 euro. Deze schenking moet wel gebruikt worden voor de aankoop van een woning, verbouwing van de woning of het aflossen van de hypotheekschuld. Er moet alleen wel aangifte gedaan worden bij de belastingdienst. Dit moet voor 1 maart 2014 gebeuren anders kan de Belastingdienst een boete opleggen.

De regeling voor het belastingvrij schenken is op 1 oktober 2013 van start gegaan. De regeling geeft een eenmalige verhoogde vrijstelling van 100.000 euro. Deze schenking hoeft niet van ouder op kind te zijn en de ontvanger hoeft niet tussen de 18 en 40 jaar te zijn. Deze regeling kan tot 1 januari 2015 gebruikt worden.

Er moet aangifte worden gedaan, zelfs als er geen schenkbelasting verschuldigd is door de vrijstelling van deze regeling. De ontvanger van de schenking moet aangifte doen en de schenker doet alleen aangifte als de Belastingdienst een aangifteformulier heeft toegestuurd. De aangifte moet voor 1 maart volgend op het jaar waarin de schenking is ontvangen, binnen zijn. Er hoeft geen aangifte gedaan te worden als het gaat om een schenking van ouder op kind tot 5.229 euro of schenkingen die vallen onder de algemene vrijstelling, dit is tot een bedrag van 2.092 euro.

Voor het doen van een schenking, kan een bezoek aan de notaris baten. De notaris kan ervoor zorgen dat afspraken over de schenking op papier komen te staan, zodat er geen onduidelijkheid komt over het geschonken bedrag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *