Erfgenaam steeds voorzichtiger bij aanvaarden erfenis

Leestijd: 2 minuten

Bij het aanvaarden van een erfenis wordt de erfgenaam steeds voorzichtiger. Steeds meer erfgenamen verwerpen een erfenis. Ook is het aantal aanvaardingen onder voorbehoud, ook wel beneficiair aanvaarden, flink gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Notarissen.

Opstellen testament

 

Door de economische crisis zijn erfenissen lang niet altijd de zak met geld waarop gehoopt werd. Steeds vaker zitten er schulden in erfenissen. Als de erfgenaam enthousiast de erfenis aanvaardt, komt deze soms voor een onaangename verrassing te staan. Als er een vermoeden is dat de erfenis schulden bevat, is een beneficiaire aanvaarding een goede mogelijkheid.

Wat is beneficiair aanvaarden?

Door een erfenis beneficiair te aanvaarden, geeft de erfgenaam aan dat de erfenis uitsluitend geaccepteerd wordt indien de waarde van alle bezittingen in de erfenis hoger is dan de waarde van de schulden. Dit noemen ze ook wel ‘aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving’. Bij een beneficiaire aanvaarding kunnen schuldeisers hun claims neerleggen bij de erfgenamen tot maximaal de waarde van de bezittingen.

Oplossing

De Radboud Universiteit heeft in het rapport ‘Erven zonder financiële zorgen’ voorstellen gedaan om de erfgenaam meer te beschermen die na acceptatie plots met een schuld wordt geconfronteerd. Een van de voorstellen is een bepaling in de wet op te nemen hierover op te nemen. Daarbij is dan wel de voorwaarde dat ze de schuld niet kende toen ze de erfenis accepteerden. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven is hierover enthousiast en heeft deze week laten weten dat hij dit voorstel van de onderzoekers omarmd. Teeven wil nu de wet aanpassen om dit mogelijk te maken.

Erfenis

Wie een erfenis ontvangt, doet er goed aan een afspraak te maken bij de notaris. Deze kan u goed adviseren wat verstandig is in uw situatie. Zoek een goedkope of goede notaris bij u in de buurt die u hierin kan adviseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *