Wat is een beneficiaire aanvaarding?

Een erfenis kan van alles betekenen. Zo kan u als erfgenaam uiteraard bezittingen of vermogen erven, maar het is ook goed mogelijk dat u een schuld krijgt toebedeeld. Soms hebben mensen namelijk jarenlang hun privé-situatie binnenskamers gehouden. Het leek wellicht of opa veel geld had, maar het is goed mogelijk dat hij al jaren een flinke schuld had. In het geval dat de schulden hoger zijn dan de waarde van de bezittingen, kan het goed zijn dat als u deze erfenis aanvaard, schuldeisers bij u aankloppen om de schuld te vereffenen. Het zomaar aanvaarden van een erfenis kan dus grote gevolgen hebben.
Als er een reden is om te vermoeden dat de schulden de bezittingen gaan overtreffen, kunnen de begunstigden de erfenis beneficiair aanvaarden.

Update: Maandag 1 april besteedde het consumentenprogramma TROS Radar aandacht aan de risico’s bij het aanvaarden van een erfenis. Het item kun je eenvoudig terugkijken. De belangrijkste tip is dat u zich goed laat voorlichten door de notaris voor u een erfenis aanvaard of verwerpt.

Wat is beneficiaire aanvaarden

Door een erfenis beneficiair te aanvaarden, geeft de erfgenaam aan dat de erfenis uitsluitend geaccepteerd wordt indien de waarde van de bezittingen hoger is dan de waarde van de schulden. Dit noemen ze ook wel ‘aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving’. Bij beneficiaire aanvaarding kunnen schuldeisers hun claims neerleggen bij de erfgenamen tot maximaal de waarde van de bezittingen.

Hoe gaat beneficiair aanvaarden in zijn werk?

Deze procedure wordt meestal opgestart door de notaris. De erfgenaam moet een verklaring afleggen bij de rechtbank. De notaris kan dit ook voor u regelen. Deze verklaring moet worden opgenomen in het boedelregister van de rechtbank. Dit register kan iedereen raadplegen. Na het beneficiair aanvaarden van een erfenis, moet eerst inzichtelijk worden gemaakt hoe hoog de waarde is van de bezittingen en van de schulden. De bezittingen moeten ten gelde worden gemaakt, om met het vrijgekomen bedrag de schulden te kunnen aflossen. Nadat alle schulden vereffend zijn, kunnen de erfgenamen pas de resterende waarde uit de nalatenschap halen.

Minderjarige erfgenamen

Bij minderjarigen is er altijd sprake van beneficiair aanvaarden. Dit is om de minderjarigen te beschermen tegen het verkrijgen van schulden door een nalatenschap.

Advies inwinnen van een notaris

Een notaris kan u meer vertellen over de mogelijkheden en over de gevolgen van uw beslissingen. Twijfelt u, raadpleeg dan altijd een notaris. De notaris zal hier in veel gevallen wel kosten voor in rekening brengen, maar hierdoor kunt u wel veel erger leed voorkomen.

Wilt u meer weten over hoe u benificiair een erfenis aanvaard? Maak dan een afspraak met de notaris bij u in de buurt. Of vergelijk notaristarieven voor verklaring van erfrecht of testament opstellen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *