Uw liefde bezegelen? Welke vormen kunt u kiezen

Wie gaat samenwonen, kan op verschillende manieren de relatie vastleggen. U kunt  trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of een samenlevingscontract laten opstellen door de notaris. In Nederland zijn er ook zon 300.000 ‘(CBS, 2010) stellen die niks op papier hebben staan. 

Trouwen?

Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap lijken veel op elkaar. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap legt u uw relatie vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. U en uw partner krijgt een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Zoals het recht om elkaars achternaam te gebruiken en de plicht elkaar te onderhouden.

Door het huwelijk of de registratie van het partnerschap ontstaat automatisch gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de partners gemeenschappelijk worden. Het is uiteraard mogelijk om bepaalde zaken van de gemeenschap van goederen uit te sluiten. Bijvoorbeeld een erfenis of een schenking. Ook kunnen partners er voor kiezen om huwelijkse voorwaarden op te stellen bij een notaris. Hiermee kan je afwijken van het trouwen in gemeenschap van goederen.  Het aantal paren dat trouwt onder huwelijkse voorwaarden is de afgelopen jaren fors toegenomen. Ruim een op de drie stellen die gaan trouwen, trouwt op huwelijkse voorwaarden.

Belangrijkste verschillen trouwen of geregistreerd partnerschap

Er is een aantal verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap. Een belangrijk verschil is dat een kind dat wordt geboren in een huwelijk van een man en een vrouw, automatisch beide echtgenoten als ouder krijgt. Dit is niet het geval bij een geregistreerd partnerschap.

Een ander belangrijk verschil is dat een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om kan eindigen. Voorwaarde is wel dat de partners het met elkaar eens zijn en dat zij geen minderjarige kinderen hebben. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap niet de scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract maakt u afspraken over zaken die met het samenwonen te maken hebben. Bijvoorbeeld over de verdeling van kosten van de huishouding, maar ook van wie welke spullen zijn. Voor het opstellen van een samenlevingscontract maakt u een afspraak bij de notaris. Tarieven lopen uiteen van 400 tot wel 1000 euro. Notaristarieven vergelijken is dus van belangrijk. Een notarieel samenlevingscontract kan als voorwaarde gesteld worden om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen, zoals partnerpensioen. Wim van DeGoedkoopsteNotaris.nl schreef een uitgebreid blog over het samenlevingscontract.

Samenwonen zonder contract

Als u samenwoont zonder samenlevingscontract is er wettelijk niets geregeld. U bent dan niet verplicht elkaar te onderhouden, maar heeft ook geen recht op bijvoorbeeld alimentatie of partnerpensioen. Wel heeft samenwonen zonder samenlevingscontract gevolgen voor bijvoorbeeld uitkeringen en belastingen. Woont u langer dan 6 maanden samen, dan kunt u fiscale partners van elkaar worden. U kunt uw gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten dan verdelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *