Testament, wanneer heeft u die nodig?

Leestijd: 2 minuten

Wie zijn familie, vrienden of kinderen goed wil achterlaten, laat een testament opmaken door de notaris. In een testament laat je je laatste wil  vastleggen. Een testament is alleen nodig als u wilt afwijken van de wet. Er zijn verschillende onderwerpen die u in een testament kan laten vastleggen. In de wet zijn regels opgenomen over erven, zo hebben kinderen altijd recht op een wettelijk erfdeel.

Bent u getrouwd of u heeft een geregistreerd partnerschap en kinderen, dan is een testament in principe niet nodig. Uw partner en kinderen krijgen automatisch hun erfenis na overlijden. Kinderen moeten alleen wel wachten tot de andere ouder is overleden voordat zij hun erfdeel krijgen.

Een testament kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat kinderen meteen hun erfenis krijgen bij overlijden van een ouder. Hiervoor moet je dus een testament laten opmaken door de notaris.

Testament aanpassen

Als u een testament laat opmaken wordt dat door de notaris ingeschreven in het Centraal Testamentenregister. Situaties kunnen veranderen, dus u kunt uw testament  later ook weer aanpassen. De notaris maakt dan voor u een nieuw testament en geeft dit ook door aan het Centraal Testamentenregister.

Is uw testament al wat ouder, dan is het verstandig om dat nog een keer door te nemen. Als gevolg van wetswijzigingen in 2001, 2003 en 2010 zijn veel testamenten van voor die tijd gedateerd. Inmiddels bestaan er mogelijkheden die voorheen niet bestonden en zijn er zelfs bepalingen in oude testamenten die dringend aanpassing behoeven! Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat uw omstandigheden veranderd zijn of dat u nu andere zaken belangrijk vindt dan destijds. Check uw testament dus ongeveer één keer in de vijf jaar .

Voor een testament opstellen of het aanpassen van een testament kunnen de tarieven flink verschillen. U bent zelf vrij om te kiezen bij welke notaris u het testament laat opstellen. De notaris vergelijken op testament kosten kan u helpen bij het vinden van een goedkope notaris bij u in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *